друкувати


Росія: "Крах долара і розпад США"- залишилось менше року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-02 05:44:32
Америка незабаром розпадеться на шість частин, а Росія стане одним з найважливіших світових гравців.

Професор Дипломатичної академії МЗС Росії, політолог Ігор Панарін узагальнив свої погляди на майбутнє міжнародних відносин, які вже наробили шуму на Заході, в книзі "Крах долара і розпад США". На його думку, Америка незабаром відокремиться на шість частин, а Росія стане одним з найважливіших світових гравців, організувавши Євразійський союз. Причому почнеться все це, на думку Панаріна, з хаосу, насильства і голоду в Сполучених Штатах вже в жовтні цього року.

Представляючи винуватця заходу – професори Дипломатичної академії МЗС Росії доктора політичних наук Ігоря Панаріна, головний редактор газети "Вістей" Володимир Мамонтов відразу заявив, що досить несподівана концепція, викладена в книзі, вже встигла піддатися серйозній критиці.

За його словами, ідеї Панаріна мають подвійний успіх – як з позитивного, так і з негативного боку. Але як би там не було, їх автор – неординарна, яскрава людина найрізноманітніших талантів. До того ж, відзначив Мамонтів, навіть найдивніші прогнози мають звичай збуватися і "навряд чи хто-небудь в 80-х роках повірив би в розпад СРСР і нинішні тертя Москви і Мінська з приводу молока".

Як розповів сам автор, свою "інформаційну бомбу" він зібрав ще в 1998 році, відразу після того, як передбачив серпневий дефолт в Росії. І саме тоді на конференції "Інформаційна війна" в Австрії він представив здивованим експертам, серед яких було багато американців, своя карта розпаду Сполучених Штатів, що не зазнала змін за останні 11 років.

Згідно неї, колись непохитний колос розлетиться на шість частин – Атлантичне побережжя (увійде до складу Євросоюзу), Тихоокеанське побережжя (виявиться під впливом Китаю), Центральну північноамериканську республіку (відійде до Канади), Техаську республіку (з президентом Чаком Норрісом), Аляску (повернеться до складу Росії) і Гаваї. Причому не йдеться про якусь віддалену перспективу: перші дезінтеграційні процеси почнуться в жовтні – листопаді 2009 року, а в липні 2010 року сценарій остаточно втілиться в життя. "Крах Америки неминучий", – виразив упевненість Панарін, розповівши, що "присутні тоді на конференції австрійці обіймали мене, раділи".

Пояснюючи, як він прийшов до такого переконання, учений загострив увагу на двох чинниках: "шокуючому моральному розкладанні США" (у своїй книзі він наводить дані, що 25% американських чоловіків є гомосексуалістами і 25% дівчаток до 12 років піддаються сексуальному насильству) і економічному колапсі Вашингтона.

За словами Панаріна, дефіцит держбюджету в США зростає катастрофічними темпами і цього року буде в чотири з половиною рази більше, ніж у минулому. А до величезної кількості банкротств банків і фінансових інститутів додається масштабна зовнішня загроза – намір крупних світових гравців (Китай і Японія) відмовитися від зберігання своїх золотовалютних резервів в доларах.

"30 вересня закінчується фінансовий рік. І я думаю, всіх експертів, фінансових аналітиків охопить шок і страх, коли вони побачать фінансові результати США. Ось вже тоді станеться перший етап – крах долара. У них немає жодного входу", – констатує політолог. Він упевнений, що Барак Обама не зможе врятувати державу, тому що він – "американський Горбачов". "Він гарний парубок, він уміє говорити. Але адже він нічим серйозним, по суті, в своєму житті не керував. Обама соціальний працівник за менталітетом", – сказав Панарін.

При цьому учений вважає, що дезінтеграційні процеси, на жаль, не підуть мирним щляхом. На його думку, такі дані, як зростання на 40% продажів вогнепальної зброї, розгул злочинності, міжрасові конфлікти, що посилюються, свідчать про велику вірогідність занурення Штатів в пучину насильства вже в листопаді. "За прикладом далеко ходити не треба. Ураган "Катріна" показав, який жах там може творитися. Мародерство, люди стріляли по рятувальних вертольотах. До сих пір 200 тисяч чоловік живуть в наметах, а Новий Орлеан не відновлено. Національна гвардія пішла звідти, тому що немає грошей на фінансування", – розповів Панарін.

Він вважає, що без міжнародної підтримки Америка зануриться в голод і хаос. У цій ситуації об'єднані сили з порятунку США міг би очолити міністр з надзвичайних ситуацій Росії Сергій Шойгу.

Що ж до решти людства, то в цьому напрямі професор Дипломатичної академії МЗС бачить в основному позитивні перспективи. Представляючи свою "нову, п'яту по рахунку модель міжнародних відносин", Панарін підкреслив, що вперше така конструкція не передбачатиме явного лідера. "Світовий баланс стримуватиметься за рахунок трьох основних гравців – Євросоюзу, Китаю і Євразійського союзу, головною силою якого стане Росія", – передбачив він.

За словами політолога, до складу цього нового об'єднання можуть увійти не лише країни СНД, але і, наприклад, Монголія або Польща. Перші дві столиці Євразійського союзу – Санкт-Петербург і Алма-Ата; наступні на черги – Бєлград і Київ. (Як вважає Панарін, після краху і фактичного усунення долара зі світового звороту корумповані політичні еліти України просто перестануть брати хабарі, і російсько-українські відносини налагодяться, адже зараз верхівка країни бере хабарі саме в американській валюті)

Стосуючись усунення економічних проблем в новому світовому порядку, учений покладає великі надії на введення єдиної валюти АКЮРЕ, яка з'явиться після об'єднання АКЮ (запланована Японією, Китаєм і Південною Кореєю одиниця), рубля і євро.

Відповідаючи на питання журналістів, Панарін підкреслив, що зовсім не є антиамериканістом і дивиться на грядущий розвал США відсторонено. "Аналітик не повинен випробовувати емоцій. Я, як лікар, просто перевіряю температуру хворого. Я розумію, що американський народ не має нічого спільного з урядовою верхівкою. Мені приходять листи – ось, наприклад, три мені запам'яталося – від ветерана В'єтнаму, пастора і медсестри, – в яких люди скаржаться, що бюрократи у Вашингтоні крадуть їх народні гроші", – розповів він, відмітивши, що і в адміністрації США є розсудливі сили. "Мені ось особисто імпонують міністр оборони Роберт Гейтс і колишній посол в Росії Уїльям Бернс. Але навряд чи вони візьмуть верх", – визнав він.

На закінчення, відповідаючи на питання з приводу деякої фантастичності своєї теорії, автор книги заявив, що вірогідність втілення його прогнозів в життя дуже висока. "Звичайно, з 100-процентною упевненістю розпад саме в липні 2010 року стверджувати не можна, але я даю цьому варіанту більше 50%. Поглянете, Чак Норріс вже оголосив себе першим претендентом на пост президента незалежного Техасу, і його слухали 500 озброєних чоловік. Але якщо в листопаді крах долара все-таки не станеться, то я зберу аудиторію і поясню чому", – резюмував Панарін, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі