друкувати


Британські фермери – на полях України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-02 03:54:25
У час, коли світом шириться продовольча криза, колишня житниця Європи – Україна розглядається як країна нових можливостей. Дедалі більше іноземних фірм інвестують у сільське господарство України і приносять туди нові технології.

Уряди багатьох країн вбачають у експлуатації закордонних сільськогосподарських угідь можливість забезпечити свої країни додатковими обсягами продовольства. Українські землі, відомі своєю якістю, в Європі, а зокрема й у Великій Британії, – в центрі уваги. В Західній Україні мільйонні суми в сільськогосподарську інфраструктуру і техніку вкладає британська компанія Landkom. Цього року вона планує зібрати на орендованих землях біля села Білий Камінь, що на Львівщині, 60 тисяч тонн пшениці. Її засновник Ричард Спінкс вважає, що у час продовольчої кризи сільське господарство стане дуже прибутковою галуззю.

Спінкс розповідає, що земля, яку він орендує, раніше була розділена на 190 різних ділянок. Компанії Landkom вдалося укласти десятки окремих угод щодо лізингу і врешті-решт об’єднати всі клаптики землі в одне поле. Спінкс вважає, що в Західній Україні умови ідеальні для добрих врожаїв. "Триста кілометрів далі на схід землі такі ж добрі, але опадів наполовину менші, ніж тут, – каже він. – Цього року це зменшить очікуваний урожай приблизно на 7 мільйонів тон".

В Україні багато хто незадоволений, що плодючі українські землі на довгі роки передаються в оренду іноземцям. Вони вважають, що нові технології й інвестиції потрібні, але, на їхню думку, іноземні інвестори мали б підтримувати українських фермерів, а не відкривати в Україні свої власні підприємства. Навіть із самої Британії долинають такі голоси. Професор Ланґ, що консультує британський уряд, сказав, що йому шкода Україну, бо спершу її колонізувала й використовувала як житницю Росія, а нині, начебто, те саме робить Захід.

Але порівняння з російською колонізацією, яка принесла Україні Голодомори, обурює вже Ричарда Спінкса. Він хотів би, аби професор Ланґ приїхав до Білого Каменя і побачив усе на власні очі. Він твердить, що, по-перше, його фірма відповідним чином платить за оренду землі, а, по-друге, нікого не змушує віддавати її в користування. Це – вибір самих українців.

Василь Приза, що очолює місцеве об’єднання фермерів, каже, що він не проти іноземних інвестицій, але, на його думку, в кінцевому результаті користь мав би одержувати український народ. Він зазначив, що йому байдуже, чи хтось є англійцем чи американцем, головне, що ці люди намагаються зробити в Україні добру справу.

А компанія Landkom робить такі добрі справи для білокаміньської громади. Зокрема, фінансово підтримує місцеву лікарню: на кареті швидкої допомоги, яку спонсорує компанія, – логотип Landkom. Спінкс каже, що для нього головне, аби місцеві люди зрозуміли, що для них самих присутність англійців є кращою, ніж якби їх там не було, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі