друкувати


Завітайте до нас у садиби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-01 12:32:35
Погожі дні запрошують до відпочинку, й для цього не обов’язково їхати кудись за моря та океани. Адже наш Карпатський край має безліч принад, починаючи від чистих джерел, цілющого повітря і закінчуючи гостинними людьми. Ось тому й чимраз більшої популярності набуває зелений туризм.

Нині ця відпочинкова мережа добре розвинена в Яремчанському й Ворохтянському напрямках, звідки легко можна добратися до найвищої точки України — Говерли. Але ж і наше Прикарпаття, зокрема, Коломийщина, має що показати й гостям регіону, й навіть своїм мешканцям, які сповідують девіз — люби і знай свій рідний край.

Отож, де можна відпочити на Коломийщині? — з таким запитанням я звернулася до провідного спеціаліста з питань туризму відділу культури і туризму РДА Миколи Кавацюка.

— У нашому районі, — розповідає Микола Іванович — функціонують декілька закладів туристичної інфраструктури. Це, зокрема, готель "Монарх" у Корничі, два готельно-ресторанних комплекси — "Край неба" в Черемхові й "Вербіж" у Верхньому Вербіжі, а також садиба "Княжий град" у Княждворі, що пройшла категоризацію, за якою їй присуджено три ялинки. Якщо світові готелі оцінюються зірками, то зелені садиби — ялинками. Також на Коломийщині туристи мають можливість зупинитися в приватному пансіонаті Старжинських, що в Печеніжині, або ж у зелених садибах у Слободі та Марківці. До цього переліку також входить дитячий оздоровчий табір "Прикарпатські зорі", що в Слободі. Отож, як бачите, відпочити в нас є де.

— Чи має зелений туризм на Коломийщині перспективи для свого подальшого розвитку?
— Безумовно, адже цю галузь підтримує і районне керівництво, й обласне. У районі діє комплексна програма розвитку туризму на 2002—2010 роки. Також розроблено проект програми з відповідними уточненнями на 2009—2010 роки. Працівники нашого відділу регулярно проводять виїзні семінари на базі вже діючих садиб, а також у селах, які є перспективними в плані розвитку зеленого туризму. Так, цьогоріч ми їх провели в Печеніжині, Молодятині, Марківці та Спасі. На таких семінарах власники садиб мають можливість обмінятися досвідом, а ті, хто лише планує влитися в туристичну галузь, може ближче ознайомитися зі специфікою роботи. Ми ж охоче допомагаємо всім, хто планує відкрити в себе садибу зеленого туризму. Тому запрошуємо таких людей до співпраці, приходьте до нас у районний відділ культури і туризму, що в Коломиї на вул. Театральній, 21а, або телефонуйте на номер 2-68-80, ми надамо вам методичні рекомендації, допоможемо вирішити питання, які виникають у вашій роботі.

— Яким чином садиби зеленого туризму рекламують себе? Які з них порекомендували б Ви?
— Найкраща реклама — це високий рівень обслуговування відвідувачів, і тоді люди самі приїжджають у такий пансіонат. Також власники садиб дають рекламу в різноманітні видання. Проте тут існує одна деталь, скажімо, некатегоризованим садибам значно важче вийти на інформаційний ринок, ніж тим, які мають категорію, адже вона надає відповідного статусу. Ось, до прикладу, керівник пансіонату "Княжий град" Любов Білоскурська та працівники цього закладу цьогоріч брали участь у різноманітних виставках-ярмарках, які відбувалися в Києві, Одесі, Львові. А особисто я рекомендував би відвідати "Княжий град", пансіонат Старжинських, а ще — новостворену садибу в Рунґурах. Ці відпочинкові заклади справді заслуговують уваги.

До того ж, спільно з відділом внутрішньої політики РДА ми завершуємо створення спеціальної веб-сторінки про всі заклади зеленого туризму на території району.

— Де найближчим часом існує перспектива відкриття нових садиб?
— Можливо, в Мишині й Ковалівці, адже ці села мають гарну природу, славляться майстрами й збереженням звичаїв, отже є потенційно привабливими для туриста. Принагідно зауважу, що зараз спостерігається добра тенденція до розширення мережі закладів зеленого туризму. Так, за останній час з’явилися садиби в Слободі, Марківці, Рунґурах і Сопові. Наша Коломийщина — це сплетіння Покутського й Гуцульського етносів, тут люди зберегли ремесла, традиції і чудовий фольклор, у нас є сотні пам’яток культурної спадщини, це справді благодатний край, який вартує того, щоб його відвідати. Зрештою, підтвердженням цьому став ХІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль "Коломийка-2009", який відбувався наприкінці травня. За приблизними підрахунками тоді на ньому побувало майже 500 туристів.

Щодо подальшої нашої роботи в туристичній галузі — плануємо створити муніципальний туристично-інформаційний центр, через який буде можливість залучати потенційних інвесторів до збільшення туристично-рекреаційних об’єктів, надавати систематичну допомогу вже діючим закладам, а також тим, хто планує працювати на цій ниві.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі