друкувати


І.Терлецький: В освіті нема неважливих питань

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-01 07:35:16
Начальник райвідділу освіти Іван Терлецький на спільній колегії райдержадміністрації та районного відділу освіти акцентував увагу на основних досягненнях та проблемах, розв’язання яких потребує спільних зусиль освіти, органів влади, громадськості.

Як показав об’їзд шкіл, проведений з 10 до 13 серпня, школи повністю готові до роботи в новому навчальному році. Питання будівництва, ремонту та матеріального забезпечення шкіл відділ освіти вирішував у тісній співпраці з райдержадміністрацією та районною владою. Зокрема, було проведено реконструкцію приміщення дитячого садка під корпус школи у Дебеславцях, капітальні ремонти: системи опалення у Печеніжинській ЗОШ; огорожі — у Товмачицькій; санвузлів — у Товмачицькій; фасаду — у Малокам’янській; холодного водопостачання — у Нижньовербізькій; даху — у Воронській та ін. Придбано та встановлено віконні та дверні метало пластикові блоки у 16 школах району. Завезено нові меблі у школи, де була така необхідність. Тобто, всі взяті зобов’язання освіта району при допомозі і підтримці районної влади виконує.

З усіх ланок освіти чи не найважливішою є дошкільна, адже цей вік — базовий етап фізичного, психічного та соціального становлення особистості. Забезпечення різнобічного розвитку дітей у районі здійснюють 23 дошкільних навчальних закладів, де виховується 1132 дітей. Наш район є лідером в області по відновленню дитячих садочків і тепер взірцевому закладу в Отинії гідну конкуренцію складають садочки у Нижньому Вербіжі, Турці та ін. Є перспектива відкрити дошкільний заклад у Слободі, Малій Кам’янці

Міністерство освіти і науки націлює на те, що в найближчі роки слід охопити дошкільною освітою 80% дітей, і районний відділ освіти, як запевнив Іван Терлецький, робитиме все можливе, тільки, зауважив, хотілося б співпраці і порозуміння між директорами дошкільних закладів і сільськими головами.

Важливим у сфері освіти є організація профільного навчання у старшій школі. Завданням для відділу освіти, керівників навчальних закладів є системне вивчення запитів школярів, перспектив соціально-економічного розвитку, потреб місцевого ринку праці. Окрім уваги профільним школам важливо розвивати позакласні навчальні заходи і тут у відділу освіти є конкретна пропозиція і прохання посприяти: у Старому Гвіздці, на території лісництва є будинок, який можна було б використати для занять з основ лісництва, для проведення туристичних змагань.

Відрадно, що всі школи району повністю комп’ютеризовано. Програма "Інформатизація загальної середньої освіти" виконана повністю. Буде вирішуватись питання про комп’ютеризацію шкільних бібліотек. Але є потреба, за словами Івана Терлецького, увести посаду лаборантів кабінетів інформатики в окремих школах району.

Украй важливо для збереження здоров’я дітей є організація харчування школярів. Цього року вперше здійснюється гаряче харчування у всіх школах району. Працюють сім державних кухарів, усі інші їдальні взяли в оренду приватні підприємці. Одна з основних вимог до них — це забезпечення продукцією, купленою у нашого виробника. А ось прохання до батьків — пояснювати дітям, наскільки шкідливе для їхнього здоров’я їжа, що містить консерванти, барвники, ароматизатори, такі як чіпси: сухарики, солодкі газовані напої.

На виконання програми "Шкільний автобус" освіта району має сім автобусів для підвезення учнів, готується отримати ще один. Та постає питання: як повинна забезпечуватися безпека дорожнього руху, хто освідчуватиме водіїв шкільних автобусів. Також освіта району потребує допомоги у питанні власності на землі — виготовленні держаних актів.

Ці та інші підняті у виступі Івана Терлецького актуальні проблемні питання були протокольно записані для вивчення. А ось у заступника головного лікаря ЦРЛ Петра Лесіва, якому теж надали слово, було прохання і до влади, і до освітян, і до батьків: посприяти у проведенні імунопрофілактики — уже закуплено туберкулін. Іншого шляху захиститися від інфекційних хвороб як вакцинація — немає. Якщо торік було виявлено з-поміж дітей двох хворих на туберкульоз, а цьогоріч за півроку уже семеро.

Насамкінець свого виступу Іван Васильович побажав, щоб наступний навчальний рік був ще успішнішим, а свято першовересневого дзвоника завдяки дорослим стало справді радісним і незабутнім днем у житті кожного школяра. Районний відділ освіти докладатиме всіх зусиль для виконання поставлених завдань, а неважливих питань у освіті просто немає.

Автор: Вікторія КОХАН, Вільний голос
Обговорити на форумі