друкувати


В Італії українці мають більше прав, ніж на Батьківщині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-27 05:35:54
Чимало наших громадян шукають кращої долі на чужині. Летять у сонячну Італію, як нічні метелики на світло з мріями про щасливе майбутнє. Часто стається так, що всі сподівання розбиваються об жорстокі реалії життя. Що тоді робити? Де шукати справедливості? На ці та інші питання для Коломия ВЕБ Порталу відповів Ігор Пархуць, керівник спілки емігрантів в Італії.

В Італії українці мають більше прав, ніж на Батьківщині, але вони про них не здогадуються. Служба допомагає нашим громадянам зорієнтуватися в правовому полі італійських законів з кінця 2007 року. Офіс організації знаходиться в Мілані. Домогають нашим співвітчизникам сім днів на тиждень. Тут працюють кваліфіковані юристи, ведеться співпраця з італійськими колегами. Профспілка працівників-імігрантів в Італії з інших країн, зокрема, з України, Росії, Молдови надає ряд послуг за помірну плату. Звернувшись в профспілку, можна вирішити ряд проблем. Для людей, що працюють нелегально є можливість узаконити перебування закордоном. Працівники профспілки також займаються збором запитів та відправленням їх до іміграційної служби Італії.

Нерідко трапляється, що наших людей використовують в Італії як рабсилу: урізають законні права на вихідний день та недоплачують понаднормові кошти. Багато наших жінок працюють в сім’ї, доглядають за людьми похилого віку. Вони не знайомі з тим, що робочий день доглядальниці складає 10 годин, а решта часу має оплачуватися додатково. Людина має право на дві години в обід, щоб вийти на вулицю та задовольнити власні потреби. При такому конфлікті варто впевнено відстоювати свої права, а профспілка може в цьому допомогти. Підраховується сума, яку недоотримали люди і ті кошти знімаються з роботодавців у добровільному чи примусовому порядку. Такі справи є практично безпрограшними.

Оскільки наші люди на чужині позбавляються соціального захисту, то спілка емігрантів відновлює їх і надає такі послуги як: юридична допомога при нещасних випадках, які сталися на роботі; допомога при заповненні документів для продовження дозволу на проживання; подача запиту на воз’єднання сім’ї через інтернет; прискорення оформлення документів в іміграційній службі; юридична допомога в громадянських та кримінальних справах; запити для оформлення громадянства та інші. Немаловажливою є також можливість отримання завіреного перекладу на італійську мову. Швидко вирішуються за допомогою профспілки питання щодо отримання кредиту при купівлі житла, чи матеріальної допомоги тим, хто арендує квартиру.

Багато українців, заробивши пристойну сумму євриків, наважується відкрити власну справу в Італії. Тут є чимало підводних каменів, про які варто знати заздалегідь і профспілка надасть правдиву інформацію про чинне законодавство та допоможе відкрити чи закрити фірму.

Стати членом спілки легко. Треба лише придбати профспілковий білет за символічну плату і вся можлива юридична підтримка та надання консультацій протягом року гарантована.

Зараз італійці активно змінюють закони, які стосуються імігрантів. Вони вже прийняті, але вступлять в дію з осені і для багатьох можуть стати великою несподіванкою. Зараз нелегали не рахуються злочинцями, але скоро це положення зміниться на протилежне. Це тягне за собою від 5 до 10 тисяч євро, а при несплаті можливе ув’знення від 3 до 5 років. Та на сьогоднішній день є більше мільйона нелегальних працівників і, звісно, таку кількість ніхто не посадить за грати, тому що такого навіть італійська економіка не витримає. Все ж для науки кілька тисяч наших громадян можуть попастися. Для вилучення себе з потенційного списку треба легалізуватися. Італія зацікавлена в цьому процесі через те, що їхня державна казна таким чином буде наповнюватися.

Ще є ряд юридичних житрощів, які перешкоджають здійсненню всіх мрій та сподівань, але просто слід знати, що завжди є надійна рука допомоги.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі