друкувати


Експерт: Девальвація гривні. Кому вигідно?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-27 03:23:41
У девальвації гривні до нового економічно обґрунтованого рівня (понад 8 грн / долар) в тій чи іншій мірі зацікавлені і Національний банк України (курсове зростання і більш дороге рефінансування сприяють збільшенню доходів НБУ) і експортери, і політики, що припускають свою участь у майбутніх президентських виборах. Таку думку озвучив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.

Експерт зазначає, що основна причина девальвації гривні - недовіра населення та юридичних осіб до економічної та курсової політики української влади. За його словами, в умовах політико-економічної невизначеності і багато в чому провокованого Національним банком України (НБУ) штучного дефіциту іноземної валюти призводить до її підвищеного попиту на готівковому ринку.

О.Морква вважає, що невиразна і непослідовна позиція НБУ, який останнім часом займає пасивну позицію не тільки в інформаційному просторі, але і на валютному ринку привели до того, що за останні два місяці національна валюта на готівковому ринку подешевшала майже на одну гривню (більше ніж на 10%).

"Для України історичним і вже традиційним способом захисту населенням своїх заощаджень у кризових умовах є переведення їх в іноземну валюту. На жаль, саме цей процес досить сильно й активізувався до закінчення літа. Крім цього ще одним негативним фактором, що сприяє об'єктивному здешевлення гривні, є серйозні проблеми в економіці країни", - зазначає О. Морква.

Він відзначає, що при майже 20% скорочення ВВП у першому півріччі поточного року і значному падінні доходів як в реальному секторі економіки, так і у простих людей, уряд відмовився скорегувати й збалансувати дохідну і видаткову частину держбюджету, направляючи наявний державний ресурс на підтримку, перш за все, українського товаровиробника (який у перспективі і повинен забезпечити економічне зростання країни), а взяв курс на фінансування в першу чергу соціально-бюджетної сфери. "Причому при щомісячному скороченні податкових надходжень, щоб покрити необхідними фінансовими ресурсами стрімко збільшується реальний дефіцит держбюджету, який до кінця року може перевищити 10% ВВП, українська влада змушена продовжувати нарощувати борги і здійснювати незабезпечену емісію", - зазначає О. Морква.

У нинішньому році поряд зі значним збільшенням як внутрішнього, так і зовнішнього державного боргу, продовжує експерт, український уряд здійснює активну емісійну політику, що з урахуванням коштів, витрачених на рекапіталізацію банків, повернення прострочених депозитів націоналізованих державою проблемних банків (скоріше за все складуть 10-20 млрд грн), додаткових коштів на підготовку проведення Євро-2012, у сукупності може досягти 100 млрд грн, що також веде до природного знецінення гривні та створює потенціал для прискорення інфляції.

"Виходячи з усього сказаного до кінця року малоймовірно, що курс на валютну пару гривня / долар опуститься нижче 7,5 грн / долар. Разом з тим українська економіка навряд чи зможе витримати і валютний рівень понад 9,5-10 грн / долар", - вважає О. Морква. "Тому найбільш реалістичний сценарій після пасивної девальвації гривні більше 8,5 грн / долар, відбудеться активізація валютних інтервенцій НБУ, і в подальшому Національний банк буде проводити більш активну регуляторну та інтервенційну політику, щоб утримувати курсовий діапазон в межах 8,5-9,5 грн / долар або навіть трохи нижче на рівні 8,0-9,0 грн / долар, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі