друкувати


Слався місто солянеє!(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-26 03:31:27
Свій 1030-й день народження днями відзначила нафтова Долина. Як правило, свято відзначали на початку вересня, але цього року вирішили поєднати День національного прапора, День незалежності та День міста.

Під час свята відбулася низка культурно-мистецьких та спортивних заходів, які відвідали мешканці та гості міста, круглий стіл за участю офіційних делегацій міст-побратимів з України, США, Польщі, Голландії, Німеччини. У холі райдержадміністрації усі бажаючі могли оглянути виставку "Енергоефективні технології будівництва", організовану за сприяння посольства Німеччини та за участю німецьких фахівців. Тішили бойків та приїжджих фотовиставки, концерти, свято ремесел, майстер-класи народних умільців, шоу горбатих "Запорожців" зі Львова.

Важливим моментом свята стала урочиста хода представників обласної та міської влади, трудових колективів, артистів, іноземних гостей, від міського парку, де було освячено прапор України і міста, до пам’ятника Михайлу Грушевському в центрі.

За словами мера Володимира Гаразда, прапор Долини затвердили днями на черговій сесії міськради. Депутатам було запропоновано на розгляд 15 варіантів прапора та ще сім варіантів гімну. Твори звучали під фонограму та наживо — у виконанні авторів та вчительського хору. Проте з величальною піснею Долини вирішили не поспішати. Затвердили тільки прапор, на якому зображена сіль — колись головне багатство бойківського краю.

"Наше місто й постало на місці соляних копалень,-розповідає Коломия ВЕБ-Порталу пан Гаразд.—За легендою, ілемнянський князь Андрійович зі своєю жінкою Мирославою, дружиною закарпатського князя, заблукали в лісі, допоки коні їх не вивели на поклади солі. Сюди почали переселялися люди. Вони вирубували ліс і споруджували житла. Згодом тут побудували Вознесенський монастир, у якому з 1112 року монахи почали писати своєрідний літопис Долини".

Протягом кількох десятиліть XVІ ст. Долина економічно зросла завдяки збіль¬шенню видобутку солі й пожвавленню торгівлі. В 1525 році місту було надане магдебурзьке право, згідно з яким запроваджувалося самоврядування, жителям дозволя¬лось варити сіль, проводити торги і ярмарки. Відтоді торги тут влаштовували що¬понеділка, а ярмарки — двічі на рік".

Чимало води спливло у місцевих ріках. Тривали війни, помирали люди Але знову відроджувалася Долина. У 1940-их роках тут відкрили поклади нафти і газу. В 1952 році було створено нафтопромислове управління "Долинанафта". У 1966 році в Долині завершено будівництво газопереробного заводу. Сьогодні Долина в порівнянні з іншими містами Прикрапаття у дещо кращому становищі, Але не тільки завдяки нафті та газу,а ле завдяки прцьовитості та щирості бойків, які вміють працювати, Але й повеселитися також можуть добре. Що й доказало гучне святкування.







Автор: Галина ПЛУГАТОР, Долина для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі