друкувати


Арсеній Яценюк: "Вона працює. На кого?"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-26 03:01:48
Лідер Громадської організації "ФРОНТ ЗМІН" Арсеній Яценюк заявляє, що скорочення поставок російського газу не зміцнить енергетичну незалежність України, а призведе до падіння виробництва й поставить державу на коліна. Про це він сказав в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу, коментуючи плани уряду в сфері зміцнення енергетичної незалежності.

Прем’єр Юлія Тимошенко 20 серпня 2009 року на щорічних зборах Всесвітнього конгресу українців у Львові заявила, що цьогоріч Україна закупить у Росії для своїх потреб 33 мільярди кубометрів газу, а 2010 року – усього 25 мільярдів кубометрів. За її словами, скорочення Україною обсягів споживання – це результат роботи уряду з забезпечення енергетичної незалежності країни від поставок російського палива. При цьому Кабмін планує замінити газ альтернативними видами палива.

"Про що ви говорите? Яка енергетична безпека? Оптимістичні заяви уряду Юлії Тимошенко – брехня від першого до останнього слова. Зменшення поставок російського газу не зміцнить енергонезалежність України, а поставить нашу державу на коліна. І я можу довести це цифрами", – підкреслив Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку Громадської організації "Фронт Змін".

За його словами, згідно із підписаними при Юлії Тимошенко контрактами, "Газпром" має право оштрафувати "Нафтогаз України" за невибраний у повному обсязі газ на великі суми. "Нам доведеться на колінах просити Росію не застосовувати штрафні санкції, а значить – знову треба буде віддати щось взамін, адже, як відомо, "Москва сльозам не вірить", - зазначив лідер "ФРОНТУ ЗМІН".

"Газпром" ще жодного разу не застосовував штрафні санкції, але просто так він від своєї вигоди не відмовиться. А уряд Тимошенко готується вкотре здати інтереси України. В "Газпромі" все прекрасно розуміють і чекають моменту, щоб вичавити із ситуації максимум вигоди. Ясна річ, що уряд Юлії Тимошенко почне переговори й благатиме не застосовувати проти України штрафних санкцій. Як вчинить "Газпром"? Російська сторона гратиме на перспективу: після гучних публічних вимог заплатити штраф, у кулуарному спілкуванні буде запропоновано ще більш кабальний для України контракт, або ж "Газпром" отримає ще більшу частку на українському ринку газу. Ця ситуація – наслідок усіх попередніх газових переговорів, коли послідовно й бездарно здавали енергетичні інтереси України", – уважає Арсеній Яценюк.

Зараз, за його словами, Юлія Тимошенко стверджує, що в результаті її діяльності скорочено обсяг споживання газу й знижено залежність від Росії. "Давайте подивимося, за рахунок чого. Цього року споживання російського газу, за словами Тимошенко, зменшиться з 52 до 33 мільярдів кубометрів, тобто на 37%. Майже на стільки ж знизилося цьогоріч промислове виробництво (31%). Газу споживається менше не за рахунок енергозберігаючих технологій, для впровадження яких потрібні більші гроші й час, а тому що закриваються заводи, виробляється менше продукції, робітників викидають на вулиці", – пояснив політик.

Він зазначив, що наступного року Ю.Тимошенко обіцяє знизити споживання російського палива на чверть - до 25 мільярдів кубометрів газу. Оскільки на енергозберігаючі технології досі немає ні грошей, ні часу, зниження споживання газу можливе знову ж таки лише за рахунок скорочення промислового виробництва і відключення теплопостачання. Виходить, за ширмою розмов про енергонезалежність відбувається деіндустріалізація країни. Тож Тимошенко знижує залежність від російського газу за рахунок скорочення промислового виробництва. Адже якщо не буде заводів, то не буде робочих місць, зарплат, пенсій. Це картина загибелі країни, що Тимошенко цинічно видає за зниження залежності від Росії", - підкреслив Арсеній Яценюк.

"Вона працює. На кого? Якщо не зупинити таку діяльність Тимошенко, то за рік-два в Україні взагалі не залишиться працюючих заводів. Таким чином, ми можемо за рецептом Тимошенко знизити залежність від Росії до повної смерті української промисловості", - заявив лідер "ФРОНТУ ЗМІН".

Обговорити на форумі