друкувати


По прикарпатських вулицях з польським оркестром(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-25 03:30:47
Захоплення, схвальні вигуки та просто шквал емоцій викликали виступи духового оркестру з польського міста Гродзіск Вєлькопольський Познанського воєводства у Долині та Івано-Франківську.

Кілька днів тому 49 молодих музикантів школярів разом з опікунами та незмінним капельмейстером Станіславом Словінським прибули на запрошення міського голови Долини Володимира Гаразда, аби виступити там на день міста. "Це вже наш не перший приїзд на Прикарпаття, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу керівник оркестру. - Наше місто та Долина - побратими, тому часто виїжджаємо сюди на виступи, а волиняни приїжджають до Польщі, разом з мером та чудовими фольклорними колективами".

Історія колективу славна. Він виник у 1929 році. У воєнні часи не діяв і відновився у 1978-ому. За час 31-ого керівництва оркестрі під орудою пана Станіслава грали 1070 музикантів. Зараз учасниками музичного гурту є учні шкіл, гімназій та студенти. Вони чимало концертують та виступають у багатьох європейських країнах. Зокрема музиканти пишаються тим, що виступали на іспанському стадіон в Мадриді, де грає улюблена футбольна команда "Реал".

У Долині поляки відкривали святкову сесію та під бурхливі оплески місцевих народних обранців виконували гімн України та козацькі марші. Особливо вітали долиняни те, що, незважаючи на численні намагання недолугих політиків посварити через історичні суперечки українців та поляків, оркестранти з Гродзіска Вєлькопольського крокували в одній колоні з вояками УПА та вшанували пам'ять лемків вивезених з Польщі під час операції "Вісла".

У юних музикантів із сусідньої країни на історію свій погляд. Перед виступом в Івано-Франківську молоді люди казали, що саме людям аткого молодого віку, як вони, будувати майбутнє і дружити, а ті, хто хоче розпалити ворожнечу, незабаром відійдуть з політичної та культурологічної арени.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Долина-Івано-Франківськ для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі