друкувати


Врятуйте Невицький замок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-25 10:41:56
Унікальна пам’ятка - Невицький замок на Закарпатті може зникнути через недбалість і безгосподарність.

За те, кому належатиме колишня резиденція італійських графів Друґетів, ведеться судова тяганина. А поки шукають власника, ні спонсори, ні держава не можуть виділити цільової допомоги на порятунок старовини.

Археологи датують цю пам’ятку 12-им століттям і кажуть, що не лише для Закарпаття і України, а й для всієї Європи вона має неабияке значення. Унікальна споруда вистояла віки, однак зараз руйнується. На території замку, в природоохоронній смузі, вже зводять готель.

Він зумів вистояти, коли його десятки разів брали штурмом в середньовіччі, але незабаром може зникнути через українську юридичну колотнечу. За Невицький замок вже кілька років судяться дві сільські ради Ужгородщини.

Виявилося, що в незалежній Україні Невицький замок не належить нікому – ані обласній владі, ані сільській громаді вже цілих 18 років. А через це ні українська, ні міжнародна спільноти не можуть долучитися до справи порятунку замку.

"Міжнародні фонди готові надати допомогу, але не можуть. Кошти надають під державні ґарантії і конкретного балансоутримувача, - каже Олександр Дзембас, археолог, керівник громадського об’єднання «Невицький замок».

Наразі вивченням та дослідженням споруди займаються лише фанати-науковці та волонтери. Кожен із голів Невицької та Кам’яницької сільської ради вважає, що замок має отримати прописку в їхньому селі. Бо ж і гроші скеровуватимуться в бюджет цього села. У Закарпатській ОДА кажуть, що дійсно справа знаходиться на розгляді в суді, ведеться спір. Вирішують кому буде належати Невицький замок.

За словами дослідників, за роки вивчення та проведення розкопок у Невицькому замку та навколо нього накопичили просто унікальний матеріал. Якби гроші, зусилля та бажання – можна було б зробити нечуване, повідомляє Новий канал.

Обговорити на форумі