друкувати


До Незвиська на юшку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-25 10:05:38
Мешканці прикарпатського села Незвисько зберігають древні рецепти приготування рибацької юшки.

Уже упродовж кількох років місцеві прихильники розвитку сільського зеленого туризму діляться своїми кулінарними таємницями з подорожуючими. Це має стати ще однією родзинкою для мандрівців Дністровським каньйоном, відпочинок на якому зараз активно пропагують прикарпатці. Адже, окрім гір, Івано-Франківщина багата ще й мальовничими долинами, пагорбами та казковими скелястими виступами біля знаної ріки. Та й мешканці наддністрянських сіл мають чим здивувати не гірше за гуцулів.

Мешканці Незвиська дуже хочуть, аби у цій місцині розвивався туризм, адже для цього у них є й чудова природа, повноводний Дністер, де можна проводити як сімейні одно й багатоденні тури вихідного дня, так і екстремальні запливи для спортсменів. Проте найбільшим багатство — доброта та щирість людей, які крізь віки зберегли усі прадідівські знання про Дністер. Одне із них—рибні страви. А хто юшки нашої раз покуштував, того вже від неї три дні за вуха не відягнуть.

А на березі на берег Дністра, де неймовірні пахощі кропу, петрушки, моркви та риби нагадують, що вже давно час щось "за драбину перекинути" (так тут називають вечерю -- авт.). Біля кількох казанків та відерець із карасями й лящами хазяйнує веселий молодик Сергій Дідич, керівник городенківського клубу мандрівників "Золоте руно" та дві незвиські газдиньки.

Зі сміхом та жартами пан Дідич пропонує усі бажаючим почистити рибу, картоплю, цибулю, дрібно нарізати кропу, петрушки й моркви, аби юшка була "у кожного своя". А тим часом місцеві селянки розповідають, що у Незвиську є до кількох десятків місцевих рибних страв. Окремо є наїдки на піст, окремо на Різдво, Великдень, на храмові й сімейні свята. А ще кожна господиня завжди має для дорогих гостей свій фірмовий смаколик. Проте розповідати про тонкощі приготування тут жодна жінка не буде, а тільки лукаво усміхнеться і скаже, що рецепт їй "з Дністра нашептали".

"Аби риба в юшці не розварилася, треба поставити її в марлю, попередньо посипавши сіллю з часником, трохи потримати над димом із вишневих дровець для запаху та вкинути у киплячу воду або бульйон, де вже варяться картопля, ціла цибулина, рис або пшоно. Туди ж варта влити півлітри білого вина, додати сіль, перець, тмин, лавровий листок. Дві-три хвилини --і можна пригощатися",--навчає пан Дідич туристів премудрощів приготування дністровської юшки. А щоб краще смакувало, то радить споживати її з обсмаженим в олії та присипаним часником житнім хлібом.

Уже й парує розлита страва, лоскочучи ніздрі ніздрі чудовим запахом, переходить із рук в руки чарка й побажання, аби Незвисько якнайскоріше стало повноцінним туристичним регіоном. Більшість туристів мовлять, щоб у селі обов"язково відкрили рибний ресторан, який неодмінно дасть фору навіть столичним закладам, адже наддністрянські страви можна й найіменитішим гостям подавати, а хто забажає, то ще й рибу для юшки сам зловити може.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Незвисько для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі