друкувати


Spiegel: Німецька фірма торгує органами мерців з України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-24 11:58:57
Німецький тижневик Der Spiegel повідомив, що продаж органів українських мерців приносить чималі прибутки одній баварській фірмі. Українські експерти застерігають щодо умисної дискредитації України.

"42,90 євро – за плечову кістку, перикард – від 13,30 євро", - такі ціни на органи мерців наводить Spiegel, посилаючись на внутрішні документи баварської фармацевтичної компанії Tutogen. Повідомляється, що внутрішні органи використовують на "медичні продукти". На сайті компанії, яка є дочірньою структурою концерну RTIBiologics, своєю спеціалізацією називають розробку, виробництво і збут трансплантатів.

Згідно з документами, які є в розпорядженні німецького часопису, торгівля органами українських мерців здійснюється, щонайменше, з 2000 року. Щоправда, єдині дані, на які посилається Spiegel, стосуються лише 2000/2001 звітного року. Видання пише, що за цей період для "експорту" органів до Німеччини в Україні було препаровано 1152 трупи. Отримати актуальнішу інформацію від Spiegel поки що не вдалося.

Як повідомляє журнал, бізнес не завжди протікав легально. У багатьох випадках родичі померлих нібито не знали про те, що стається з органами їхніх близьких. За словами однієї з них, жінці зненацька запропонували дати дозвіл на подальше використання шкіри з тіла її батька. Але натомість, як з’ясувалося пізніше, з трупа було видалено всі сухожилля, кістки та хрящі.

Фірма Tutogen відмовилася спілкуватися зі "Шпігелем". Також директор українського підприємства Bioіmplantant не відповів на письмовий запит німецького часопису, пише видання. Декілька років тому в німецькій пресі вже з’являлися повідомлення про подібні скандали в інших європейських країнах, зокрема в Латвії. Там теж фігурувала фірма Tutogen.

Тим часом голова Всеукраїнського лікарського товариства Станіслав Нечаєв вважає, що скандал про торгівлю органами мерців може бути навмисно роздмуханий через наближення в Україні президентських виборів. На думку Нечаєва, це черговий привід дискредитувати українську владу перед міжнародною спільнотою.

"Може, це звичайна "качка" перед виборами. Ця інформація з’являється не в українській пресі, а в німецькій. І тепер українська преса буде все це цитувати. А потім виявиться, що це все – мильна бульбашка". При цьому медик вказав на те, що пересадити органи від людини, яка щойно померла в Україні, пацієнту, який очікує на трансплантацію в США, за короткий час дуже складно.

Утім, Нечаєв не виключає, що факти, наведені в статті німецького видання, можуть бути достовірними. На думку голови Всеукраїнського лікарського товариства, всі запитання щодо "чорної трансплантології" мають бути поставленні керівникам державних медичних закладів, які займаються пересадкою людських органів та міністерству охорони здоров’я України, яке тісно співпрацює з німецькою компанією "Tutogen Medical GmbH".

Разом з тим, Станіслав Нечаєв додав, що трансплантологія як наука швидко розвивається, а українське законодавство не встигає за цим: "Це дуже етичне питання. Має бути згода пацієнта на взяття цих органів. Так, як у розвинених країнах. Усе має бути прописано законодавчо. У нас же цей напрямок законодавчо не розвивався, і тепер ми пасемо задніх у трансплантоглогії. Є шпарини в законодавстві для процвітання чорного ринку", - зауважив Нечаєв.

За його словами, у вересні українські медики хочуть прийняти етичний кодекс лікаря України, де буде чітко прописане і питання щодо трансплантації органів за згодою людини, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі