друкувати


Угорщина: 20 років без "залізної завіси"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 05:53:04
В угорському курортному місті Шопрон сьогодні святкують 20-ту річницю мирної демонстрації на угорсько-австрійському кордоні за об’єднання Німеччини і проти поділу Європи "залізною завісою".

Учасники демонстрації назвали цей захід "панєвропейським пікніком", який став початком масової втечі громадян Східної Німеччини з НДР до західної Угорщини і в подальшому призвів до падіння "залізної завіси".

20-ту річницю проведення "панєвропейського пікніка" відзначили поблизу курортного міста Шопрон. Почесним гостем заходу була канцлер Німеччини Анґела Меркель. З’їхалися також деякі учасники цієї історичної події, високоповажні європейські та угорські політики...

Карл Більд, міністр закордонних справ Швеції, яка зараз головує в Європейському Союзі, зазначив, що справжнє європейське майбутнє почалося саме в 1989 році. За його словами, те, що відбулося тут, було важливою складовою свободи і демократії. Карл Більд навів свої власні спогади про літо 89 року, адже він і сам, маючи тоді на руках західноєвропейський паспорт, перетнув австро-угорський кордон у цьому місці, де ще був колючий дріт, вартові вежі та важкі враження від прикордонних процедур для людини з Заходу. Більд пишається тим, що один із депутатів парламенту Швеції пані Ґабріела фон Габсбург стала організатором цьогорічного "панєвропейського пікніка" в угорському місті Шопрон.

Інтерес присутніх на заході викликала фотовиставка подій 20-річної давнини та деякі історичні вже нині експонати – старенький східнонімецький трабант, газети та документи тієї пори. У Шопроні відбулося також відкриття пам’ятника угорського скульптора Міклоша Мелокко "Прорив".

Дякуючи митцю за цей монумент, депутат європарламенту з Румунії Ласло Тевкеш, один із духовних лідерів опозиційного спротиву режиму Ніколае Чаушеску сказав: "Сьогодні ми віддаємо шану свободолюбним сміливцям, які всупереч будь-якому владному тиску, та з великим ризиком для себе взялися розбити стіни, які поділили Європу, народ від народу, брата від брата..."

Президент Угорщини Ласло Шойом також говорив сьогодні про історичну мить нинішньої зустрічі в місті Шопрон. "Два десятиліття тому сталася зміна суспільно-політичного ладу, 20 років тому впала Берлінська стіна і в той же час Угорщина повернулася назад до Європи, до спільних цінностей разом із об’єднаною Німеччиною та новими демократіями", – наголосив угорський президент, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі