друкувати


Ковбаска начебто "домашня"...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-20 03:45:35
Як це не парадоксально на перший погляд, але нинішнє асортиментне розмаїття харчових продуктів частіше бентежить, аніж радує покупців. Бо очевидно, що кількість видів та марок товарів явно переважає їх якість.

Такий висновок споживачів підтверджують і результати перевірок на дотримання вимог стандартів, норм і правил при виробництві продукції, які здійснив на прикарпатських підприємствах підрозділ державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія". Виявлено порушення тих вимог, скажімо, на всіх 11 перевірених у першому півріччі ц. р. підприємствах з виробництва м’ясопродуктів.

Як з’ясувалося, готова продукція далеко не завжди відповідає вимогам нормативної документації. Підприємці намагаються "вдосконалювати" рецептуру ковбасних виробів, збільшуючи в них масову частку вологи й нітриту натрію. А незадовільне метрологічне забезпечення виробництв призводить до того, що навіть доброякісну продукцію не вдається зберігати в належних умовах, оскільки на складах не контролюють температурно-вологісний режим. Варто наголосити і ось на якому моменті. На всіх цих підприємствах під час виробництва та реалізації ковбас порушували вимоги ст. 38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" і нормативних документів щодо необхідності належного маркування м’ясопродуктів.

Напрошується запитання: чи не є цілеспрямованою практика, коли споживачам не надають вичерпну доступну інформацію про склад продукту або про виробника, який відповідає за його якість? А така практика особливо поширена серед невеликих приватних підприємств, які, судячи за назвами їхніх виробів, хотіли би зацікавити покупців начебто "домашньою" ковбаскою. Підприємці, котрі часто "забувають" належно маркувати свою продукцію, є практично в кожному районі нашої області: ПП Куриш — у м. Городенці, ТзОВ "Нілена" в Рогатині, ПП Стасевич — у Долині, ПП Гнатюк — у Тисмениці, ПП Швейнога — у Тисменицькому районі, ПП Гриник — у Снятинському, ПП Шинкарук — у Коломийському районі. Та особливо "вирізняються" завищеним вмістом вологи і наявністю крохмалю у м’ясопродуктах такі підприємства Коломийщини, як ПП Блажків і ПП Біос.

За випуск і реалізацію продукції, що не відповідала вимогам нормативної документації, до виробників м’ясопродуктів застосовано 20 штрафних санкцій на загальну суму 12,3 тис. грн. Підприємствам-порушникам видано 11 приписів про усунення порушень та 17 приписів про заборону реалізації всієї продукції певного найменування, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі