друкувати


Криза погнала українок в армію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 03:31:06
Українки кинулися в ряди контрактної армії. Військові говорять, що майже всі жіночі вакансії вже зайняті (примітно, що чоловіча половина служити за контрактом не поспішає).

За словами співробітника прес-служби прикарпатського військового округу Яни Марківської, жінки масово намагаються влаштуватися на службу через кризу. «Зараз для дівчат-службовців у нас місць немає. Йдуть до нас за стабільністю: якщо влаштуватися в армію, то службовку забезпечать харчуванням, тимчасовим житлом, формою і стабільною зарплатою. Погоджуються навіть переїздити служити в інші регіони», — говорить вона.

У нашій армії серед жінок-військовослужбовців майже 18 тисяч офіцерів і близько 45 тисяч контрактниць (у середньому вони отримують близько 2 тисяч гривень). Жінки-генерала поки немає, але є ті, хто займає високі посади, наприклад, капітан 3-го рангу Марина Каналюк стала першою жінкою-помічником головкому ВМС. Щоденне бойове чергування несуть близько 300 жінок-офіцерів. Популярні посади зв'язківців, інструкторів-топографів, методистів і медиків. Проте жінки не можуть бути командирами гармат, танків, бойових машин, мінерами і понтонерами (інженери-будівельники понтонних мостів). Перш ніж одягнути форму, дівчата повинні пройти випробування на профпридатність, медкомісію і здати спорт-нормативи, а також навчання в учебці.

Службовка за контрактом у столичному військовому госпіталі 24-річна Світлана Задорожна розповіла, що пішла в армію минулого року через гроші. Я працювала лаборантом у поліклініці. Але через затримки зарплати в 700 грн. стало неможливо жити. Я уклала контракт на 3 роки. Мене направили в госпіталь на сержантську посаду і дали 1400 грн. окладу. Пропонували Львів і 2250 гривень на місяць, але я відмовилася, оскільки — киянка, — сказала Задорожна.

Деякі ж військові говорять, що жіночий бум у контрактній армії був очікуваним, мовляв, чоловіки не захочуть служити за таку маленьку зарплату, а жінки, особливо, якщо їхні чоловіки — військові, погодяться, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі