друкувати


Візове беззаконня: Апеляції для українців – це фікція

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-18 03:22:22
На заклик поділитися проблемними історіями "з життя" українців, що виїжджають за рубіж, у редакцію ForUm’у звернулася наша співвітчизниця Наталія Дорошенко, якій буквально днями було необґрунтовано відмовлено у видачі "італійської" візи.

За її словами, активно виїжджати за кордон вона почала з 2004 року. За цей час встигла побувати в Німеччині, Угорщині, Іспанії, Італії, США.

"Я завжди була законопокірним громадянином, - говорить Наталія, – документи подавала вчасно і в повному обсязі, інформацію відмічала достовірну, виїжджала і поверталася в терміни, вказані у візі. Але цього разу, коли зібралася в літню відпустку до Італії – до речі, на запрошення італійської сторони, дістала відмову у видачі туристичної візи".

У розпорядження редакції жінка надала лист, підписаний заступником Консульського Відділу посольства Італії в Україні, в якому, власне, і містилася відмова.

Упоравшись з шоком, Наталія вирішила звернутися до італійського посольства з проханням "виразно і дохідливо" пояснити ситуацію.

"Аргументація, надана в листі, мені була абсолютно незрозуміла і я хотіла, щоб мені роз'яснили все доступною мовою, але, коли я подзвонила в посольство, мені сказали, що цими питаннями займається візовий відділ. Я передзвонила туди, мене знову відправили до посольства. Тоді я вирішила не дзвонити, а просто туди під'їхати, але мене навіть не пустили на поріг", - розповіла вона.

За словами Наталії, за весь час, скільки вона виїжджає за кордон і вимушена контактувати з посольствами, у неї "накипіло" багато: "Особисто мене, як громадянина України, це дуже кривдить, оскільки в даному випадку зроблено все, щоб процедура апеляції була не просто дуже складною, а неможливою".

З проханням прокоментувати ситуацію ForUm зв'язався з посольством Італії в Україні. Проте там нам відповіли, що такі ситуації вони "не коментують".

"Якщо ви дуже хочете, Ви можете прислати запит, але в які терміни отримаєте відповідь, ми не знаємо. Посольство на такі запитання не відповідає", - повідомив нам працівник посольства.

Тим часом, враховуючи, викладену в офіційному документі умову, згідно якій Дорошенко виділено на процедуру апеляції всього 60 днів, і обставини, що склалися, наша героїня вирішила негайно звернутися до юристів. Через знайомих вона знайшла адвоката, який, за словами її друзів, "майстерно справлявся з подібними справами", жінка звернулася до нього, але в результаті була вимушена відмовитися від цих послуг.

"Він (адвокат – ред.) дійсно брався вирішити моє питання, але пропонував не законні, а альтернативні варіанти вирішення проблеми, аж до "втрати" паспорта. Але, я повторюся, я ніколи не порушувала ніяких законів, мене такий варіант не влаштував", - сказала Наталія.

Разом з нею "на амбразуру" вирішення проблеми кинувся і її хлопець, що представляє в цій справі сторону, що запросила дівчину провести відпустку в Італії. І оскільки в документі вказано, що у візі відмовлено, згідно деяким пунктам італійських законів, яких Наталія, до речі, не знає, а за заперечуванням можна звернутися тільки до адміністративного суду області Лаціо, юнак зробив спробу знайти юриста для коханої в Італії.

Але все виявилося не так просто. Зрозуміло, такі адвокати в Італії існують і вони готові спробувати допомогти вирішити все законним шляхом, правда, аніскільки не гарантуючи успішний результат справи, але при цьому наймаючим сторонам їхні послуги обходяться в декілька тисяч євро, а як усі витрати на апеляцію маються на увазі з кишені постраждалої сторони.

У прагненні допомогти співвітчизниці, що потрапила в нехорошу ситуацію, ForUm звернувся за коментарями до фахівців.

Другий секретар посольства Україна в Італії Ігор Брусилов пояснив нам, що у разі відмови посольством Італії в Україні у видачі візи "громадянин дійсно має право впродовж 60 днів звернутися до регіонального суду області Лаціо, так званий Т.А.Р. для того, щоб подати позов для розгляду цієї відмови".

"Складність цієї процедури в тому, що людина, якій відмовлено у візі, повинна бути представлена адвокатом, уповноваженим за дорученням, виданим в італійському консульстві, а не особисто – така ось в Італії створилася негласна практика. Крім того, на території Італії громадян інших країн повинні представляти тільки адвокати, записані в регістрах міністерства юстиції Італії", - розповів Брусилов.

Він признався, що процедура апеляції "трудомістка, тривала і дорога".

"За моєї пам'яті такі позови подавалися всього лише двічі, і один раз справу було виграно. Але ніяких гарантій, зрозуміло, немає, оскільки це всього лише право людини звернутися до суду з приводу захисту своїх прав. А наскільки успішно справу буде вирішено і скільки це займе часу, залежить від мотивації відмови", - пояснив чиновник і додав: "Вона, як правило, знаходиться в листі, що містить відмову".

За його словами, в тому ж листі повинно бути вказано і час, через який людина має право звернутися за візою повторно.

"Як правило, це або три місяці, або півроку. Також замість конкретної мотивації може бути вказано посилання на якийсь законодавчий акт – Укази Президента або парламентські документи, наприклад, які є стандартним відпрацьованим набором посилань, щоб до посольства не виникало претензій з приводу нібито немотивування відмови. Такі відписки, як правило, пов'язані з посилюванням режиму безпеки на території ЄС, і боротися з цим не представляється можливим – я не виключаю, що такими відписками займаються і в інших посольствах країн Шенгена", - зазначив Брусилов.

А Наталії він порадив, "якщо відмову не поставили в паспорт, а поки просто написали лист", звернутися до будь-якого іншого посольства ЄС.

"Безумовно, це не вихід для нас, але нам не залишається нічого іншого – за відсутністю інших альтернатив до такого способу вдаються", - підсумував працівник посольства.

Тієї ж думки дотримується й експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України Олександр Палій.

"Для людини, яка постраждала в результаті такої ситуації, оптимальний варіант, якщо є можливість, перенести зустріч з Італії на територію сусідньої країни – наприклад, до Франції або Швейцарії. Це не завжди законно і не завжди правильно, але технічно можливо і, повторюся, найбільш оптимально", - пояснив він і додав: "Візова політика – суверенне право держави і ми впливати на ці речі навряд чи можемо. Нашим політикам свого часу не кульки треба було б надувати, а приєднуватися до європейських і євроатлантичних організацій – тоді б таких питань не виникало".

Адвокат Тетяна Монтян також радить у таких ситуаціях отримувати "шенгенку в іншому місці".

"Оце їй робити нічого, чи що – тягатися по судах? Нехай отримає будь-яку "шенгенку" і чеше до своєї Італії. Які дивні люди, шукають собі проблеми на рівному місці. Воювати з всесвітньою бюрократією можуть тільки ті, у кого або багато вільного часу, або це їхня основна робота. Усі решта шукають обхідні шляхи. Я проїхала через всю Європу, маючи в паспорті естонську "шенгенку" і жоден собака навіть не поцікавився моєю доблесною особистістю, - розповіла вона.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що в Європі вводять нові правила отримання шенгенських віз. Європейці обіцяли пояснити причину відмови у письмовому виді й гарантувати право на апеляцію. І що ж?!

Як бачимо, виявляється, і світові законодавці вміють "винайти велосипед" з однією лише метою – ускладнити життя простим громадянам. Тим самим, залишаючи їм право або "битися з вітряними млинами", або у пошуках альтернативних виходів, обходити закон. Але, як нам здається, у будь-якому випадку, залишати без уваги подібні прецеденти ні українська, ні світова громадськість просто не має права, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі