друкувати


Квіти треба малювати так, щоб запахли! (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-17 03:42:56
Вчора в приміщенні Музею історії міста Коломиї урочисто було відкрито виставку живопису творчого тандему Андрія та Стефанії Коренюків. Відвідувачі загалом зможуть помилуватися 60 картинами протягом кількох місяців.

Цю виставку було організовано за сприяння Дмитра Благого, який є колекціонером робіт подружжя Коренюків. Цей зв’язок встановився 8 років тому, коли доля звела митців із поціновувачем прекрасного. Роботи художників причарували пана Дмитра з першого погляду і з того часу він збирав картини для своєї приватної колекції, а також дарував, але не продавав. Співпрацюючи з паном Андрієм та пані Стефанією, колекціонер зміг розгледіти різнобарвність їх майстерності, яка заключалася в різних стилях написання робіт, різної тематики. Саме тому Дмитро Благий вирішив подарувати це свято кольорів коломиянам, приурочивши його до Дня міста Коломиї, щоб не тільки обмежене коло глядачів могло помилуватися прекрасними роботами наших коломийських митців. Він радить нашій владі долучитися до цього свята та побачити справжні перли серед наших людей, а також підтримати мистецтво та придбати колекцію робіт художників для фонду музею, щоб мати спадщину для наступних поколінь.

Наступного місяця буде відкрито ще одну персональну виставку Андрія Коренюка, де буде представлено більше робіт митця. Пані Стефанія не охоче виставляє свої роботи на огляд, тому що дуже самокритична і каже, що лише завдяки наполегливості Дмитра Благий ми маємо можливість споглядати чудові натюрморти, які так полюбляє малювати художниця. Хоча роботи обох митців є відомими далеко за межами нашої держави. Колекціонери зі всього світу мріють побачити чудові коломийські краєвиди та працьовитих людей Андрія Коренюка та пахучі букети його дружини. Зокрема, картини художників вже є в Польщі, Росії, Франції, США, Канаді та Ізраїлі.

При розмові з пані Стефою (як її всі лагідно навколо називають) відразу відчулася неймовірна енергія цієї тендітної жінки, душа її квіткова, тому мабуть і зображує квіти. Художниця відразу взялася дякувати всім організаторам виставки, а також з величезною вдячністю відгукнулася про своїх викладачів, які вказали на дорогу самовираження. Малювати Стефанія Коренюк почала ще в дитинстві, навіть точно і не пригадує свого першого малюнку. Це є дар від Бога, адже за переконанням художниці малювати треба так, щоб квіти пахли. Її картини наповнюють кімнату музею прекрасними пахощами літа. Тут і чорнобривці, і троянди, і бузок, і маки. Всі квіти породжує багато уява пані Стефи. Малює і серед зими чудові літні натюрморти, коли вже так хочеться тепла, а в душі завжди панує літечко.

Стефанія Коренюк вже більше тридцяти років працює вчителем у Коломийській дитячій художній школі. Вона ділиться знаннями з наступними поколіннями та залишає часточку себе з чистих душах своїх учнів. За довгі роки роботи вона виростила ціле покоління митців, які тепер прославляють Коломию далеко за її межами.

Чи всі можуть малювати? За переконаннями художниці потрібно лише 1% таланту і 99% бажання та важкої праці і можна досягти великих висот. "В художній школі і в тій атмосфері, яка там панує неможливо не малювати!", - переконує пані Стефа.

Андрій Коренюк у своїх відповідях був більш лаконічніший та стриманіший, але за нього промовляють його картини. Наприклад робота "Косар" притягує до себе і в ній відчувається щось особисте. Зізнається пан Андрій, що сам у свій поважний вік дуже полюбляє косити і як бачить косаря, то не може його не намалювати.

З-під його пензля з’являються на світ чудові пейзажі нашого Прикарпаття. Малює художник лише чисту природу. Наше чудове місто також знайшло своє відображення в ряді робіт. Від усіх картин віє то літнім теплом, то холодом суворих зимніх карпатських вечорів, але головним є те, що ні одна робота не залишає байдужим.







Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі