друкувати


Львів без аеропорту – шанс реальний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-14 04:13:14
Інвестиційний конкурс на будівництво пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту "Львів" до Євро-2012 оголоcили у липні, але наразі немає жодного реального претендента на проект. У Львові домінує думка, що інвесторів відлякує незрозуміла політична та економічна ситуація в Україні.

Аеропорт – єдиний об’єкт у Львові, через яке місто може втратити право приймати матчі європейської футбольної першості у 2012 році.

Результати інвестиційного конкурсу планували оголосити 9 вересня. У середу, 12 серпня, був останній термін прийому заявок від інвесторів, але список бажаючих розбудувати пасажирський термінал у Львові порожній.

Загальна сума інвестиційного проекту сягає більше, ніж один мільярд гривень. За умовами проведення аукціону з відбору інвестора, затверджених Кабміном, переможець отримає в управління увесь майновий комплекс летовища. Однак інвесторові потрібна ще стабільність у державі, пояснюють оглядачі відсутність інтересу до проекту. Міністерство транспорту та зв’язку має вирішувати подальшу долю львівського аеропорту на засіданні у п’ятницю, 14 серпня.

У Львові, зі свого боку, сподіваються на бюджетні гроші. На сьогодні викуплені майже всі земельні приватні ділянки, які відійдуть у постійне користування державного підприємства "Міжнародний аеропорт "Львів"". Територія летовища розрита і, як зазначив в коментарі Радіо Свобода начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської облдержадміністрації Степан Лукашик, ніхто не припинятиме будівельні роботи. Адже Львову потрібен міжнародний аеропорт із якісним обслуговуванням, незалежно від проведення Євро. Бо в іншому випадку, за його словами, весь західний регіон України позбудеться перспективи.

"Як не знайдемо під державні гарантії фінансової структури, то доведеться затягувати пояс, скорочувати якісь програми загальноукраїнські, – каже Степан Лукашик. – Для України один мільярд і 100 мільйонів гривень не є трагедією. Збудувати аеропорт і термінал у Львові – це не є львівська тема, це загальноукраїнська проблема".

Фінансування львівського проекту з державної кишені поки під питанням – 10 днів тому Президент Віктор Ющенко наклав вето на Закон про внесення змін до держбюджету, яким було передбачено майже 10 мільярдів гривень на фінансування програми з підготовки до Євро-2012. На Банковій вважають, що це може розкрутити маховик інфляції в Україні. Уряд з такою критикою не погоджується і прем’єр Тимошенко запевнює, що Верховна Рада подолає це вето.

Тим часом не так далеко від Львова, менше ніж за 200 кілометрів, у польському Жешуві розташований міжнародний аеропорт. Нині щочетверга і щонеділі, жешувським аеропортом користуються близько 40 пасажирів зі Львова. В перспективі поляки збираються запровадити щоденні рейси за океан і водночас автобусні маршрути з Жешувського летовища до Львова і навпаки.

Євросоюз виділив на реконструкцію цього летовища 45 мільйонів євро. Відтак Львів через відсутність інфраструктури може втратити не лише Євро- 2012, але ще й чимало туристів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі