друкувати


А.Іванчук: Яценюк - єдиний застеріг Росію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-14 11:02:03
Голова виконкому "ФРОНТУ ЗМІН" Андрій Іванчук пояснив позицію своєї організації щодо звернення російського президента. Вона полягає в тому, що у двосторонніх відносинах України з Росією має бути новий порядок денний, який запропонує суспільству вже новий український президент.

- Заява російського президента Медведєва викликала резонанс в українському політикумі і суспільстві. Як її розцінює "ФРОНТ ЗМІН" Арсенія Яценюка?
- Я розцінюю, що заява Медведєва – це звернення виключно президентові Вікторові Ющенку, і нікому більше. Дмитро Медведєв, як президент своєї країни, зібрав разом в одне звернення всі претензії, які Кремль висловлював раніше, і пред'явив їх українському колезі. Причому це виключно оцінка політики Віктора Ющенка. До того ж тільки по одному напрямку – відносини з Росією. Ця оцінка різко негативна. Дмитро Медведєв висловив небажання вибудовувати міждержавні відносини з Віктором Ющенком. Він навів свої аргументи і навіть вчинив дію – не направив російського посла Зурабова до Києва. І хоча російський президент про це чітко не заявив, але дуже прозоро натякнув, що посла в Києві не буде до обрання нового президента України.

- Як ви розцінюєте реакцію українських політиків?
- Головний адресат звернення зберігав мовчання 2 доби, перед тим, як дав свою відповідь. Я не збираюся її коментувати, тому що це взаємовідносини двох президентів. Хоча, на мою думку, зовнішня політика діючого Президента за 5 років не має жодного позитивного результату. До НАТО ми не вступили, про вступ в ЄС не йдеться, угоду про асоціацію європейці підпишуть тільки 2010 року (тобто вже з новим президентом). При цьому вкрай зіпсовано стосунки з Росією.

Показово, що ще до відповіді Президента виступила представник "Нашої України" Віра Ульянченко. Головне послання – всі українці повинні єднатися навколо Ющенка, я так розумію, для боротьби проти російської загрози. Все це політиканство, спрямоване на поглиблення антагонізму в українському суспільстві. Це все ми вже проходили в 2004 році. Друга героїня українсько-російських відносин пані Тимошенко також мовчить. Гадаю, насамперед тому, що боїться щось сказати росіянам.

- Як же боїться, якщо депутат-БЮТівцеь Гринів заявив, що якби президентом була Тимошенко, то Мєдвєдєв не дозволив би собі такий тон розмови?
- Депутати може й кажуть. А вона мовчить, бо, мабуть, "вона працює". Щодо заяви Гриніва, то це нісенітниця. А сам Гринів смішний в своїх висловлюваннях після того, як Тимошенко поставила Україну на коліна перед Росією, підписавши в січні кабальний газовий контракт. Тоді всім стало зрозуміло, наскільки вона "здатна" захищати українські національні інтереси. За контракти Тимошенко розраховується весь український народ – газ для населення дорожчає, гривня знецінюється, бо щомісяця Нацбанк друкує її для "Нафтогазу", щоб той купив долари і розрахувався з "Газпромом". Це викликає несамовиті валютні коливання, на яких наживаються за рахунок народу ділки, наближені до уряду. Хіба це не підриває незалежність нашої держави? Після цього вже ніхто не сумнівається, що Тимошенко не здатна захистити українські національні інтереси у відносинах з Москвою.

- А як вам позиція Януковича і Симоненка?
- Вони передбачувані і нікого не здивували. Симоненко і Янукович продовжують один поперед одного демонструвати електорату Півдня і Сходу країни, що проросійськість є основою їхньої політики.

- Багато хто вважає, що Яценюк теж погодився з Медведєвим.
- Є така народна мудрість: "Ворогів і друзів ми упродовж життя ми обираємо самі, а сусідів дає нам Бог". Позиція "ФРОНТУ ЗМІН" чітко і ясно висловлена нашим лідером. Вона полягає в тому, що потрібно формувати новий порядок денний у відносинах з таким складним, але стратегічним сусідом-партнером, як Росія. І зробити це має новий президент. І головне – Арсеній Яценюк – єдиний з українських політиків застеріг Росію від втручання у внутрішню політику України, зокрема й у виборчий процес. Вибори Президента України – це внутрішня справа України.

Обговорити на форумі