друкувати


Вчені: Рейтинг найрозумніших порід собак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 03:36:45
Вчені з Університету Британської Колумбії у Ванкувері (Канада) провели дослідження розумових здібностей собак і склали рейтинг найрозумніших порід.

За результатами дослідження, IQ середньостатистичного собаки відповідає цьому показнику у дворічної дитини. І ті, і інші, знають близько 165 слів (особливо розумні собаки - 250 слів), а також уміють розрізняти сигнали і жести, повідомляє Освітній портал.

Результати досліджень також демонструють, що в галузі арифметики і соціальних навиків собаки куди успішніші, ніж у мовознавстві - тут їх інтелект порівнянний з інтелектом 4-річних дітей.

Серед інших собачих умінь вчені називають здатність складати і віднімати числа від 1 до 5, орієнтуватися на місцевості, управляти нескладними механізмами, а також переживати радість, злість і відразу. В той же час, складніші емоції як, наприклад, відчуття провини собакам недоступні.

Канадські дослідники склали рейтинг порід собак залежно від їх інтелектуальних здібностей:

1. Бордер-коллі (англійська або традиційна коллі)
2. Пудель
3. Німецька вівчарка
4. Золотий тер'єр
5. Доберман-пінчер
6. Шотландська вівчарка
7. Лабрадор-ретрівер
8. Папійон
9. Ротвейлер
10. Австралійська вівчарка

За результатами дослідження, найдурнішими названі афганський хорт, басенжі та бульдог.

Стенлі Корен, керівник наукової групи, що провела дослідження, відзначає, що нещодавно виведені породи собак, як правило, розумніші, більш здібні і легше піддаються дресируванню, ніж представники давно відомих видів.

Обговорити на форумі