друкувати


А що в молоці та ковбасці?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-13 03:14:29
Виробники молочної продукції та ковбасних виробів порушують вимоги нормативних документів та не надають споживачам повної інформації про свою продукцію.

У сучасних умовах асортиментне різноманіття та різнобарв’я харчових продуктів частіше бентежить аніж радує покупців, оскільки кількість товарів переважає над їх якістю. Освідчені покупці вже навчились уважно і ретельно вивчати етикетки, щоб розуміти який саме продукт і якої якості пропонує йому виробник… З метою недопущення на споживчий ринок неякісних і небезпечних для здоров’я людей продуктів харчування жорсткий контроль здійснюється і з боку держави, зокрема, підрозділом державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" здійснюється контроль за дотриманням вимог стандартів, норм і правил на підприємствах області.

Неприємно вражають ті факти, що на всіх охоплених контрольними заходами підприємствах виявлено порушення - 11 перевірених у І півріччі 2009 року підприємств по виробництву м’ясопродуктів та 3 виробники молочної продукції працювали з порушеннями.

Основними недоліками при виробництві м’ясопродуктів є невідповідність готової продукції вимогам нормативної документації. Підприємці намагаються "вдосконалювати" рецептуру збільшуючи масову частку вологи та нітриту натрію. А незадовільне метрологічне забезпечення виробництв призводить до того, що навіть якісну продукцію не вдається зберігати в належних умовах, оскільки на складах готової продукції не здійснюється контроль температурно-вологісного режиму. Крім того, в порушення ст.38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та вимог нормативних документів. при виробництві та реалізації ковбасних виробів на перевірених підприємствах не здійснювалось належне маркування м’ясопродуктів.

Така практика цілеспрямованого ненадання споживачам вичерпної доступної інформації про склад продукту чи про виробника, який несе відповідальність за якість продукції, переважає серед невеликих приватних підприємців, які намагаються порадувати покупців нібито домашньою ковбаскою. Зустрічаються підприємці, які часто "забувають" належно маркувати свою продукцію практично у кожному районі нашої області. Однак особливо виділились порушеннями щодо завищеного вмісту вологи та наявності крохмалю у м’ясопродуктах підприємці Коломийщини – ПП Блажків та ПП Біос.

За результатами перевірок до виробників м’ясопродуктів застосовано 20 штрафних санкцій за випуск і реалізацію продукції, що не відповідає вимогам нормативної документації на загальну суму 12,367 тис. грн. Підприємствам-порушникам видано 11 приписів про усунення порушень та 17 приписів про заборону реалізації усієї продукції певного найменування.

Варто наголосити на тому, що і споживачі мають чітко усвідомлювати та розуміти, що саме вони очікують від певного виду ковбасних виробів. Якщо вартість м’яса у два рази перевищує вартість ковбас – одразу виникає питання наскільки така ковбаса може бути м’ясною.

У спекотну пору актуальним стає і якість та умови зберігання слабоалкогольних напоїв, пива та лікеро-горілчаних виробів. Перевірками умов зберігання та реалізації горілчаних та лікеро-горілчаних виробів на гуртових базах встановлено, що охоплена контролем продукція належно не маркована. Також, виявлено факт реалізації підприємством пива, яке не відповідало вимогам по фізико-хімічних показниках. До таких суб’єктів підприємницької діяльності застосовано штрафних санкцій на суму 2,37 тис. грн, їм видано приписи про усунення недоліків та заборону реалізації окремих партій та всієї продукції.

Особливо турбує споживачів якість молочних продуктів, оскільки вони є основою щоденного раціону людей всіх вікових категорій. Факти випуску молочних продуктів , які не відповідають вимогам законодавства та належно не маркуються виявлено на 3-х перевірених підприємствах області. За результатами перевірок до виробників молочних продуктів застосовано штрафних санкцій на суму 3,7 тис. грн.

Зобов’язано усунути порушення у маркуванні сирів сичужних ТзОВ "Надвірнамолоко", ПВП "Молокозавод Карпати" та ВАТ "Городенківський сирзавод". А на підставі Декрету Кабінету Міністрів України "Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил " та з метою недопущення на продовольчій ринок неякісної молочної продукції на ВАТ "Івано-Франківський міськмолокозавод" з 31.07.2009 введено особливий режим приймання готової продукції при виготовленні сметани. Такі дії ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" зумовлені використанням підприємством сировини немолочного походження для виробництва сметани, що суперечить вимогам ДСТУ 4418:2005 "Сметана. ТУ" та ст.6 Закону України "Про молоко та молочні продукти" та не виконанням вимог ДСТУ 1.3:2004 щодо перегляду технічних умов на виробництво сметани.

Окрім звичних молока, кефіру та сиру в літню пору шаленим попитом у дітей та дорослих користується морозиво. Тема різновидів та якості морозива українських виробників розглядалась вже неодноразово у різних засобах масової інформації. Тому особливо засмучує той факт, що у нечисельних місцевих виробників морозива зустрічається неякісна продукція. Зокрема, лабораторними дослідженнями морозива виробництва ПП Картуш (м.Тлумач) встановлено невідповідність продукції за мікробіологічними показниками та масовій частці жиру.

Однак, навіть якісна молочна продукція при порушенні умов зберігання, особливо у літній період, може потрапити до покупця вже у сумнівному стані. Тому, вкотре нагадуємо покупцям, що молочну продукцію можна купляти тільки в тих торгових закладах де для їх зберігання є спеціальне холодильне обладнання. Адже, надто ризиковано сподіватись на те, що вам пощастить і молоко та сметана, які перебувають на палкому сонці, виявляться "свіженькими" та "корисними".

Щодо морозива - хибною є думка нібито заморожений холодний продукт не може зіпсуватись. Часто виникає ситуація коли при транспортуванні чи безпосередньо продажі в неналежному температурному режимі морозиво тане. Щоб уникнути фінансових втрат підприємці вдруге його заморожують. Свідченням цього є деформована, ніби зім’ята, структура порційного морозива. Саме таке морозиво може бути неякісним, оскільки підвищення температури зберігання є поштовхом для розмноження у продукті шкідливих мікроорганізмів, які при повторному заморожуванні так і залишаться небезпечним "інгредієнтом".

Аналізуючи результати здійснених перевірок отримуємо висновок, що тільки спільними зусиллями свідомих споживачів та держави можна зменшити ризик потрапляння у торгові мережі та споживання харчових продуктів сумнівної якості. Саме з цією метою ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" запроваджує практику висвітлення інформації щодо підприємств-порушників, якими не дотримуються вимоги законодавства щодо якості та безпечності харчових продуктів при їх виробництві та реалізації.

Такі дії підрозділу державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" не варто розцінювати як антирекламу місцевих товаровиробників, які заслуговують на повагу за активну діяльність у сучасних кризових умовах. Однак, збільшення випадків масових харчових отруєнь та скарг на неякісні продукти вимагає рішучих дій щодо посилення контролю на виробництвах безпосередньо зі сторони самих підприємств, так і з боку держави. А споживачам нагадаємо крилату фразу правдивість якої перевірена життєвим досвідом – "проінформований означає озброєний".

Автор: Ольга ПЕТРЕНКО, відділ державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія"
Обговорити на форумі