друкувати


В.Ющенко на майбутніх виборах для Росії є неприйнятним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-12 04:40:02
Ні дня без сюрпризу. Лише вчора Росія порадувала світ тим, що віднині має право воювати в будь-якій країні світу, де стоїть її солдат або де вважатиме за потрібне, як сьогодні новий сюрприз.

Зразок дипломатії від президента Мєдвєдєва – відеолист до Віктора Ющенка з розповіддю який він антиросійський президент. Там перераховано все – від постачань озброєння Грузії і любові до колишніх націоналістів до бажання вступити в НАТО. До речі, лист викладений у відеоблозі Мєдвєдєва, що безумовно відрадно – російська дубина міняє хай не зміст, але хоч би форму.

Лист, звичайно, написаний не для Ющенка, а для українських громадян, аби вони зрозуміли, що їх Ющенко на майбутніх виборах для Росії є неприйнятним. Щоби тут не було різночитань Дмітрій Мєдвєдєв наприкінці прямо говорить, що сподівається на нове політичне керівництво, яке зуміє збудувати стосунки з Росією. А щоб українським громадянам було чіткіше зрозуміло що їх чекають, в разі вибору Ющенка, крупні неприємності, відкладено приїзд до Києва нового російського посла Зурабова, хоча знаючи Зурабова це важко назвати покаранням.

Звичайно, у Дмітрія Мєдвєдєва може бути своє розуміння хто повинен керувати Україною, але подібні "листи ненависті" здавалося б давно відійшли в минуле, тим більше, що загальновідомо: коли Росія диктує сусідам кого їм вибирати, ті вибирають рівно навпаки. Ще не стерлися в пам’яті розтяжки на Тверській, де москвичів чомусь закликали голосувати за Януковича. І всі пам’ятають кого вибрали.

Російська позиція вражаюча – її керівництво звертається до громадян іншої країни з вимогою вибрати собі бажаного. Навряд чи хтось пригадає хоч один випадок такого тиску, коли він увінчався успіхом. Важко сказати чому Кремль стає на ті ж граблі і, в результаті, проштовхує в президенти того ж Ющенка, рейтинг якого зараз нікчемно малий, але довкола якого негайно зберуться всі сили, тому що демарш Мєдвєдєва – це "наших б’ють!"

Кремль дивиться на ненависних президентів Грузії і України, бажає щоб вони розчинилися в повітрі і пише із цього приводу такі ганебні листи. Потім мєдвєдєвским помічникам доводиться пояснювати, що про розрив дипломатичних стосунків мова не йде.

Але українці не дурні: вони згадують російський новий закон, про те, що можна воювати там, де стоїть російський солдат, потім згадують про російські бази в Севастополі, потім читають "лист ненависті" Мєдвєдєва. І далі ще швидше біжать в НАТО, тому що у випадку непослуху, їм фактично оголошена війна. В Росії імперський токсикоз, вона стає неадекватною.

Автор: Матвєй Ганапольський (на фото)
Назва оригіналу: Токсикоз
Джерело: Эхо Москвы, 11.08.2009
Перекл. О.Д., Західна аналітична група
Обговорити на форумі