друкувати


Gazeta Wyborcza: Росія входить в українські вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-12 04:13:06
Вацлав Радзівіновіч: Що таке трапилося останнім часом між Росією та Україною, що президент Мєдвєдєв так бурхливо критикує Віктора Ющенка і помаранчеву владу України?
Фьодор Лукьянов, головний редактор журналу "Россия в глобальной политике": Хіба нічого особливого. Але формальні приводи - якщо вже їх так ми хочемо шукати - завжди знайдуться. Зовсім недавно ми мали дипломатичний скандал, коли українці вислали двох наших дипломатів. Ми відповіли - як то в нас говориться - симетрично. Триває метушня навколо бази нашого Чорноморського Флоту в Севастополі. Крім того Ющенко довго, бо два місяці, гаяв з видачею згоди, щоб послом Росії в Києві став Михаіл Зурабов...

Але врешті її дав. А те, що Ви перерахували, це дрібниці, з якими багато років постійно ми маємо справу в співвідношеннях Москви і Києва.
- Це дійсно дрібниці, які не повинні викликати такої сильної реакції. Виглядає на те, що Росія пробує нового підходу до України. Мєдвєдєв звернувся прямо до українського суспільства, кажучи, що немає сенсу розмовляти з владою їхньої країни. Посилається при цьому на візит нашого патріарха Кіріла на Україні, який також звертався там безпосередньо до вірних як до одного з росіянами народу. Президент говорить, отже, що керівництво України є безвідповідальним, а з народом можна тим більше домовитися, що він терпить з приводу дій своїх лідерів.

Ну, але ж це є втручання у внутрішні справи суверенної держави...
- І що ж з того? Перед нами президентські вибори. Дуже важливі для Росії.

Хіба в Москві вже забули події з 2004 року, коли Владімір Путін особисто і даремно підтримував Віктора Януковича, суперника Ющенка?
- Цього сорому і кошмару наші політики без сумніву не забули. Тому цього разу ми є обережніші. Ми не говоримо, за кого українці повинні голосувати, тільки кого ми не вважаємо партнером...

Яка різниця? Янукович вже говорить, що буде проросійським президентом.
- Важко передбачити, чим кінчиться та нова гра, яку розпочав Мєдвєдєв. Треба пам’ятати, що Янукович, який сьогодні є лідером в опитуваннях, має обмежений потенціал. Його виграш в другому турі зовсім не є певним. Що ж, в якнайгіршому разі ми матимемо повторення з 2004 р.

У понеділок президент Медведєв заявив поправки до закону про оборону, які дозволяють йому використовувати силу в захисті російських військ і громадян Росії за кордоном. Росія має базу на Україні, визнала громадянами багатьох мешканців цієї країни. І в Києві ініціативу Мєдвєдєва сприйнято як загрозу. Чи ми маємо справу з антиукраїнською кампанією?
- Ні. Поправки Мєдвєдєва не є проти України. Але фактом є, що впроваджуючи зміни в законі, демонструє готовність до використання сили.

Чи Росія може собі це дозволити?
- Ні, не може. Може тільки пробувати підвищити престиж, демонструючи впевненість у собі.

Розмовляв в Москві Вацлав Радзівіновіч [Waclaw Radziwinowicz]
Назва оригіналу: Rosja wchodzi w ukraińskie wybory
Джерело: Gazeta Wyborcza, 12.08.09
Зрефер. О.Д., Західна аналітична група
Обговорити на форумі