друкувати


"Polska. The Times" : Велопробіг пам’яті Бандери має провокаційний характер

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 03:58:22
Політик Громадянської Платформи Ярослав Ґовін вважає, що українців-учасників велосипедного рейду слідами Степана Бандери слід було впустити до Польщі і почати з ними розмовляти. У газеті "Polska. The Times" він звертає увагу: те, що рейд має провокаційний характер, стало відомо в останню мить.

Тому відомство закордонних справ не мало достатньо часу на відповідну реакцію.

На думку Ярослава Ґовіна, рішення міністерства не впустити рейду до Польщі було добрим, але могло бути кращим. Депутат волів би, щоб учасники переїхали кордон і зустрілися з молодими поляками, які представили б польський погляд на Степана Бандеру і трагічне сплетіння долі обох народів. Політик вважає необхідним рішуче нагадувати, що з польської точки зору Бандери не можна визнати героєм. Але не можна не помічати безмежних нещасть, які в ХХ столітті зустріли українців. Це, поза євреями, народ, який зазнав найтяжчих випробувань у Європі – заявив представник Громадянської Платформи у газеті "Polska. The Times".

Ярослав Ґовін вважає, що заборона рейду не доведе до напружень між Варшавою та Києвом. "Українські еліти усвідомлюють собі, що добрі відносини з Польщею – це одна з гарантій незалежності України. Зрештою, є спільний інтерес: Польща буде безпечною тільки за умови, що між нами та Росією буде суверенна Україна", – цитує щоденник "Polska. The Times".

Заголовок у газеті "Dziennik" – "Бандерівці не в’їхали". У статті відзначено, що постанова Міністерства Внутрішніх Справ поділила польських політиків.

"Życie Warszawy" пише: "Кордон припинив рейд".

А в щоденнику "Rzeczpospolita" читаємо: "Прихильники Бандери вже не їдуть". Видання наводить приклади реакцій по обидва боки кордону: Поляки – задоволені, українці – розчаровані. Мабуть, доречно навести думку професора Володимира Мокрого з Кракова, колишнього депутата польського Сейму, який радить дещо притишити емоції. За його словами, польсько-український діалог буває важким, але він триває. Науковці обох країн вміють вести дискусії про складні проблеми.

Коментатор газети "Rzeczpospolita" Піотр Косцінський пише про польсько-українську згоду, яку декларували президенти обох держав, – що вона існує тільки на папері, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі