друкувати


Найкращі чоловіки - шведи, а найгірші - австралійці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 03:04:17
Найкращі чоловіки - шведи, а найгірші - австралійці. Таких висновків дійшли дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія), опитавши більше 13 тисяч осіб із різних країн.

Всього психологи з Оксфорда порівнювали родини із 12 різних країн - від Норвегії і Швеції до Японії та Австралії. Схожість цих держав - порівняно високий рівень життя і постіндустріальна економіка - дозволила дослідникам зосередитися на культурних відмінностях країн, повідомляє Освітній портал.

В першу чергу авторів дослідження зацікавив потенційний зв'язок між часткою неодружених і поширеністю в тій або іншій культурі стереотипів відносно ролі чоловіків і жінок в сім'ї - розділенням роботи в домашньому господарстві на "жіночу" і "чоловічу".

Крім того, враховувалися вік і освіта опитуваних, а також рівень безробіття в країні.

Результати опитування оцінювалися через "індекс егалітарності". Чим менше число видів діяльності опитані вважали "типово чоловічим" або "типово жіночими", тим вище був розроблений вченими цей індекс.

Максимальним "індекс егалітарності" виявився у Швеції, після неї йдуть Норвегія та Велика Британія. За результатами опитування, в цих країнах вихованням дітей, турботою про дім, приготуванням їжі, миттям посуду і пранням чоловік і дружина займаються спільно.

Як виявилось, в цих країнах, де розділення між чоловічою і жіночою роботою мінімальні, число пар, що живуть разом, помітне вище.

Мінімальний "індекс егалітарності" - у Німеччини, Австрії та Австралії. Там чоловіки прагнуть уникати "жіночої роботи" - не займаються будинком і мало спілкуються із дітьми. У цих країнах все більше жінок вважають за краще взагалі не виходити заміж.

Примітно, що до зіставлення цих даних, психологи і економісти вважали, що все відбувається навпаки.

"У розвинених країнах, де відмінності між статями менше, ми могли б чекати і те, що жінки частіше вважатимуть за краще залишатися незаміжніми і не зв'язувати себе домашнім господарством, - говорить один з авторів дослідження Севілла-Сенс Альмудена. - В той же час наша робота виявила інше: у таких країнах чоловіки активніше допомагають жінкам і в результаті кількість одружених зростає".

Обговорити на форумі