друкувати


Die Zeit: Російські субмарини занепокоїли США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 11:47:50
Те, що військова розвідка США нещодавно виявила в Атлантичному океані за якихось двісті миль від американського узбережжя, у часи Холодної війни спровокувало б сигнал тривоги найвищого рівня: там нишпорили два російські атомні підводні човни. Одна зі субмарин рухалася в напрямку Куби, інша – на північ.

Зараз у США експерти з питань безпеки активно дискутують про те, чи можна вважати патрульні рейси підводних човнів, оснащених зброєю другого удару, проявом нової агресивної зовнішньої політики Росії. Після візиту американського президента Барака Обами до Москви, який відбувся кілька тижнів тому, експерти поспішили заявити, що дипломатичний льодовиковий період у взаєминах між Вашингтоном і Москвою вже минув. Обидві сторони повинні стати "партнерами, а не конкурентами". Як неодноразово заявляв сам Обама.

Він і його російський колега Дмітрій Медвєдєв узгодили питання скорочення тактичного ядерного озброєння. Америка й Росія мають намір зменшити свої атомні арсенали, довівши їх до 1500-1700 боєголовок.

Те, що Росія, попри дипломатичне зближення, вперше з часу завершення Холодної війни знову відряджає свої атомні субмарини нишпорити поблизу американської землі, це – доволі несподіваний крок. "Такого інциденту не траплялося протягом останніх 15-ти років", – зазначив історик розвитку субмаринної галузі та експерт у питанні підводних човнів Норман Полмар (Norman Polmar) в інтерв’ю газеті New York Times.

Барак Обама у липні цього року нарікав, що прем’єр-міністр Росії Владімір Путін все ще перебуває у ментальному полоні часів Холодної війни. Колишній президент і найвладніша людина Росії рішуче відкинув цю критику.

Один з членів Генерального штабу Російської Федерації у інтерв’ю агентству Інтерфакс зазначив, що це був лише звичний контрольний рейс у рамках чинного морського права. Що саме російські субмарини мали б контролювати поблизу американського узбережжя, він все ж побажав залишити в таємниці. А варто зазначити, що ці човни оснащені не лише ракетами далекого радіусу дії з ядерними боєголовками, а й сучасною підслуховувальною технікою. Ще в часи Холодної війни атомні підводні човни нерідко використовувалися зі шпигунською метою.

Як повідомили журналістам американські експерти, непроханими гостями виявилися підводні човни класу "Акула". Російський Військово-морський флот володіє на даним момент чотирнадцятьма такими субмаринами. Вони – завдовжки 110 метрів, їхній екіпаж налічує 73 особи. Вони відповідають американському класу підводних човнів Los-Angeles.

У серпні 2001-го року зі стапелів зійшов перший підводний човен класу "Акула". Один з двох човнів, викритих у Атлантиці належить до новіших розробок. Субмарини "Акула-ІІ" вміють ходити доволі тихо й придатні як для враження ворожих кораблів, так і об’єктів на суші.

Російське керівництво за останні місяці неодноразово підкреслювали свої претензії на звання наддержави за допомогою мілітарних жестів. Військово-повітряні сили Росії знову посилали своїх стратегічних бомбардувальників на так званий "задній двір США" – до узбережжя Латинської Америки, а російські бойові кораблі проводили спільні маневри з флотом Венесуели. Ця південноамериканська країна замовила на російських верфях п’ять сучасних підводних човнів. Цю збройну угоду досить гостро критикували в Сполучених Штатах, адже венесуельський президент Уґо Чавес (Hugo Chávez) уклав з Кубою пакт про взаємну військову підтримку.

Ще попередніми роками Москва злила Вашингтон своїми збройними ґешефтами з Іраном та Сирією. Водночас російський уряд погрожував американським зброярам санкціями, якщо ті будуть продовжувати постачати озброєння до Грузії. "Нам дуже прикро, що США підвищує боєздатність грузинської армії", – заявив у вівторок у Москві заступник російського міністра оборони Григорій Карабін.

Військово-морський флот Росії продемонстрував свою силу ще й у середині липня. Один російський атомний підводний човен обстріляв Арктику новими ракетами далекого радіусу дії. Щоправда, випробування ракет типу "Булава" не виявилося успішним: боєголовка впала у море.

Те, що Москва має намір і надалі розмахувати шаблею, можна зрозуміти хоча б з тої впертості, з якою Кремль протистояв американським планам побудови системи протиракетної оборони в Чехії та Польщі. Росія більше не бажає терпіти того факту, що США випереджують її за звичайним та ядерним арсеналом. Москва погрожує масштабним озброєнням, щойно Америка розпочне реалізацію свого плану ракетного щита.

Минулого року бойові кораблі обох держав під час війни в Грузії стояли в Чорному морі один навпроти одного. Керівники генеральних штабів Росії та США запевнили один одного у безпосередній розмові, що будуть дотримуватися миру.

Деякі американські генерали намагаються нині зняти напругу, що виникає у дебатах навколо російських субмарин. Один високоранговий представник Пентагону застеріг від впадання в істерію, зазначивши, що такі маневри проводяться російською стороною доволі рідко, а флот колишньої Червоної Армії проводив такі операції регулярно.

Автор: Гауке Фрідеріхс [Hauke Friederichs]
Назва оригіналу: Russische Atom-U-Boote beunruhigen die USA
Джерело: Die Zeit. 06.08.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі