друкувати


Прискорювач не працює, Великий вибух залишається легендою…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-08 09:41:03
Спотребилося 15 років праці, щоб збудувати найбільшу і найдорожчу машину для наукових досліджень. Йдеться про великий колайдер Large Hadron Collider, прискорювач елементарних частинок, найпотужніший у світі, що знаходиться у підземній галереї протяжністю 27 км, розміщеній на кордоні між Францією і Швейцарією.

У вересні минулого року пройшла урочиста презентація агрегату за 6 мільярдів євро, після чого він повинен був почати працювати, повідомляє Repubblica.it.

Його робота могла б дати великій кількості вчених можливість трансформувати свої мрії у реальність, зрозуміти великі таємниці Всесвіту. Проте неочікуваний вибух в одному з блоків після кількох днів роботи не залишив іншого вибору, як зупинити колайдер, не провівши жодного експерименту ще до того, як він мав вийти на робочу потужність.

Насправді невеликий витік гелію, який використовується для підтримки низької температури у нобелійових і титанових кабелях, які при низьких температурах втрачають електричний опір і перетворюються на надпровідники. На жаль, навіть невеличка зміна у стані речовини, наприклад, у місцях зварювання, може призвести до підвищення температури і втрати надпровідності. Саме це сталося 19 вересня, коли з'єднання між двома магнітами викидало фонтан іскор, що у свою чергу спровокувало вибух і витік гелію. У такій ситуації єдине вірне рішення - зупинка машини.

Навіть, якщо на перший погляд проблеми не виглядали серйозними, то дуже швидко стало зрозуміло, що необхідно перевірити біля 5000 з'єднань і сполучень. Так після багатьох перенесень термінів запуску стало відомо, що воно відбудеться не раніше вересня цього року.

Однак, і це ще під знаком питанням, тому що необхідно перед запуском провести велику кількість випробовувань. І, напевно, так і залишиться таємницею той вибух. Всі магніти були випробувані при надвеликих енергіях і не було жодної проблеми. Чому після монтажу один з них не витримав навантажень, поки що залишається загадкою. І ще невідомо, чи вдасться знайти цьому якесь пояснення.

Розповідає Стів Маєр відповідальний за Accelerator Division del Cern для газети York Time: "Після проведених нами тестів ми думаємо, що зможемо з легкістю вийти на потужність 6,5 тисяч мільярдів електронвольт, але, щоб досягнути 7 або більше, необхідний ще час і тести".

Деякі вчені кажуть, що були б задоволені, якщо машина вийде на потужність 4 чи 5 тисяч мільярдів електронвольт, за їхніми словами, головне, щоб процес пішов.

Проте у такому випадку неможливо досягнути тих результатів, для яких була сконструйована ця машина.

Високі енергії потрібні для того, щоб надати прискорення елементарним частинкам, щоб вони змогли досягнути швидкості світла, і мати змогу зафіксувати їх стан у момент зіткнення.

Також не бракує вчених, які відвернулися від великого європейського проекту як мінімум тимчасово і висувають ідею проведення експериментів на іншій машині, хай навіть менш потужній.

Йдеться про Tevatron, що знаходиться у Сполучених Штатах. Проте тисячі вчених залучили всі свої кошти на дослідження у великому колайдері, десятки кафедр вибрали місцем проведення тестів прискорювач, але зараз всі вони у стані stand-by, як мінімум до наступної зими.

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі