друкувати


Телевізор шкодить дітям значно більше, ніж прийнято вважати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 05:48:32
Вчені з Університету штату Мічіган (США) стверджують, що телевізор шкодить дітям значно більше, ніж прийнято вважати. Дослідження 111 дітей у віці від 3 до 8 років показало: чим довше дитина дивиться ТБ, тим вище у неї кров'яний тиск.

У дітей, які щодня сидять перед телеекраном від 90 до 330 хвилин, тиск як систоли, так і діастоли на 5-7 одиниць вищий, ніж у тих, хто проводить за переглядом телепередач менше півгодини на день, повідомляє Освітній портал.

Подібний негативний вплив телевізор чинить як на дітей із зайвою вагою, так і на малят нормальної комплекції. Інші види малорухливого відпочинку (читання та ігри на комп'ютері) такого ефекту не мають. Вчені пояснюють це тим, що рідко яка дитина сідає перед телевізором, не захопивши що-небудь перекусити. Захопившись передачею, маленький телеглядач непомітно для себе поглинає куди більше чіпсів, гамбургерів або хотдогів, ніж за столом. А оскільки ця "сміттєва" їжа містить багато солі, кров'яний тиск і підвищується.

Результати дослідження свідчать про те, що телевізор є найгіршим зі всіх можливих видів сидячого проведення часу. Відеоігри та інтернет-серфінг приносять значно менше шкоди, оскільки під час цих занять дитина робить хоч якісь рухи, наприклад, совається на стільці від нетерпіння або змінює положення тіла.

Нагадаємо також, що діти, які проводять біля телевізора більше двох годин на день, удвічі більше за інших ризикують захворіти на астму. Відомо також, що при малорухливій поведінці у дітей відбуваються зміни в легенях, що згодом викликає задишку.

Обговорити на форумі