друкувати


Коломияни стурбовані – мобільний зв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 05:38:50
У наш час, коли все менше залишається чистих джерел і натуральних продуктів, люди починають особливо ретельно дбати про своє здоров’я. Адже воно залишається найбільшою цінністю, яку не купиш за найбільші гроші і не придбаєш за жодним океаном.

І якщо можна уникнути споживання отруєних нітратами продуктів, то як убезпечити себе від тотального впливу електромагнітного випромінювання, спрямованого на нас цілодобово – від побутових приладів вдома і від станцій мобільного зв’язку на вулиці?

На це запитання відповідає завідувач відділенням комунальної гігієни Коломийської санепідемстанції Ігор Гаєвий:

- Типова базова станція стільникового зв’язку складається з технологічного контейнера або пристосованого приміщення для розташування станційного обладнання, металоконструкції для кріплення антен на необхідній висоті (інколи антени встановлюються на існуючих спорудах, якщо вони забезпечують достатню висоту), а також приймально-передавальних та радіорелейних антен. Тож електромагнітну енергію, власне, випромінює не вся базова станція, а лише приймально-передавальні та радіорелейні антени, які для забезпечення більшої зони покриття встановлюються на значній висоті щодо поверхні землі. Їх часто розташовують на металевих вежах, на трубах котелень, на висотних будівлях. І людей якраз турбує вплив цих близько розташованих антен. Бо вважається, що від них погіршується стан здоров’я. Але мало хто знає, що виходячи з технологічних вимог побудови системи мобільного зв’язку, антени завжди направлені таким чином, що основна енергія (а це понад 90 %) зосереджена у доволі вузькому "промені", як світло від ліхтарика.

І цей промінь завжди спрямований у бік від споруди, на якій знаходиться антена. Тобто, розташовані поруч будинки не потрапляють під вплив випромінення, бо промінь завжди спрямовується вище або поміж ними. А саму роботу станційного обладнання можна порівняти з роботою системного блоку комп’ютера.

Варто нагадати також, що для встановлення базової станції стільникового зв’язку кожен оператор має отримати наше погодження на місце її розташування. Тільки після позитивних висновків нашої служби дозволяється початок будівельно-монтажних робіт. Ми також видаємо санітарний паспорт, де вказано рівень електромагнітного поля і встановлено безпечні технічні параметри базової станції. Термін дії паспорта – 5 років. Таким чином базові станції мобільного зв’язку перебувають під постійним наглядом санітарної служби. Отож і є всі підстави стверджувати, що на сьогодні відсутні достовірні дані про те, що здоров’ю людини може шкодити випромінювання станцій, уведених у дію відповідно до всіх вимог санітарного законодавства. Також за даними ВООЗ можна вважати, що нема переконливих наукових даних, які свідчать, що мало інтенсивне електромагнітне випромінювання від станцій мобільного зв’язку призводить до негативних наслідків для здоров’я людини.

Можемо заспокоїтися?..

Автор: Артем ЖМУТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі