друкувати


Люди-птахи...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 04:51:36
На сьогоднішній день парапланеризм є одним з найдоступніших та найбезпечніших способів, щоб посмакувати відчуття польоту. Параплан – надійний та легкий апарат, вірний та ненав’язливий посередник між людиною та небом. Польоти на параплані є доступними для всіх бажаючих та не потребують довготривалої підготовки.

Параплан дає можливість відчути себе птахом та бути серед цих прекрасних створінь, яким люди постійно заздрять. Я зустрілася випадково з парапланеристами на г.Ай-Петрі, що в Криму, звідки відкривається чудова панорама на Ялту. Поспілкувавшись з цими людьми, зрозуміла, що цей вид спорту та відпочинку надихає та розраджує.



Хочеться більш ближче познайомити читачів з технічною стороною парапланеризму. Для того, щоб почати займатися польотами з парапланом треба придбати його за 2-3 тис. євро, але обов’язково порадившись перед цим зі спеціалістами, та спробувати піднятися в небо з інструктором, з висоти пташиного польоту можна побачити всю красу землі, отримати насолоду від відчуття повної свободи. При купівля власних "крил" слід враховувати, що параплани є різних класів, для початківців потрібен самий простий варіант, який самостійно виходить з критичної ситуації за 4 секунди. Параплани другого класу використовують досвідчені спортсмени, а третій клас підкоряється лише ассам через важкість керування і велику залежність від погодних умов.

Якщо початківець обере складний параплан, то помилка може дорого коштувати. Є амбітні люди, які недооцінюють цей вид спорту, тому спочатку треба пройти курс навчання на якійсь базі (він триває до 2 тижнів, вже після 15 хв інструктажу можна здійснити свій перший самостійний політ). Параплан не радять купувати, якщо ще нема досвіду польотів. Також слід уважно ставитися до купівлі вживаного параплану у випадкових людей, тому що можна придбати непідходящий та ненадійний параплан, який не підходить до Вашої ваги.

Параплан важить близько 20 кг, розміщується в рюкзаку за спиною і дозволяє літати високо і далеко. Верхньою стелею для польотів на параплані є 2000 тис. м, тому що цей модернізований парашут напряму залежить від складних потоків теплого та холодного повітря, а вище вказаної межі повітря вже не прогрівається достатньо, та і воно там набагато розрідженіше. Політ може тривати до кількох годин. Мій співрозмовник Сергій розповів, що в них були випадки, коли парапланерист залітав з Ай-Петрі аж до Керчі, вміло керуючи пристроєм, але для цього потрібна велика майстерність та вміння вдало використовувати всі аеродинамічні властивості. Таким чином ні в якому разі не можна плутати параплан з парашутом, тому що на параплані літають, причому досить непогано зі швидкістю 20-40 км/год при цьому знижуючись зі швидкістю 1 м/с.

– Завжди слід пам’ятати, – наголошує Сергій, – парапланеризм – це не місце для пошуку адреналіну, тому що тут ставка робиться на безпеку. Хто ризикує при польоті, той довго не живе. Звісно перед першими польотами страх присутній і не малий. Для Сергія це вже 8 політ з цієї гори, а колега, який саме був в повітрі над Ай-Петрі здійснив вже 128 політ. Сергій зізнається, що завжди мріяв про свій власний літак, а параплан – це той маленький літак. Тут постійно літає 6 чоловік, а більшість надають перевагу горі Кліментьєва (Узун-сирт), що неподалік Феодосії (Коктебель), тому що там постійно є можливість літати незалежно від напрямку вітру. Є обмеження в його силі, якщо вітер в діапазоні від 3 м/с до 6 м/с, то літати безпечно, а якщо більше, то створюється свідомий ризик. На цій горі існує музей парапланезму. Неподалік від цієї гори є ще місця, де здійснюються польоти.

Загалом в Україні можна на пальцях двох рук перелічити всі місця, звідки можна здійснювати польоти. Ще одним центром парапланеризму є Заліщики. В Карпатах нема зручних місць, тому що добратися до полонини є досить проблемно, а решту площі займають ліси. Для польоту потрібен пагорб без рослинності, висотою більше 150 м. Для туристів також пропонують прокататися на параплані, який прикріплений до човна. Він його тягне, створюючи підйомну силу. Це безпечно і приносить багато вражень, але приземлення може бути мокрим.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі