друкувати


Як захиститися від нового грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 03:54:46
Кількість жертв у світі нового різновиду грипу А (H1N1), раніше відомого як свинячий, перевищила 1 300 осіб, а кількість хворих сягає 193 тисячі. Серед них і четверо українських громадян, які лікуються у Франції.

Кількість жертв у світі нового різновиду грипу А (H1N1), раніше відомого як свинячий, перевищила 1 300 осіб, а кількість хворих сягає 193 тисячі. Серед них і четверо українських громадян, які лікуються у Франції.

Грип фактично здійснює "подорож довкола світу". Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію захворювання. Як можна вберегтися від недуги і коли будуть ефективні ліки? Про це Радіо Свобода розповів голландський вірусолог, професор Альберт Остерхаус.

"Свинячий грип", або ж грип А, або ж мексиканський грип – це штам вірусу грипу, який фактично є мутацією вірусу, що вражає свиней. Мутація якраз і полягає у тому, що від свині грип передався людині, і далі пішов ланцюжок від людини до людини, від селища до міста і далі – від країни до країни. Небезпека цього штаму – його стійкість, швидкість ураження, а також відсутність у медиків дієвої вакцини, каже професор Остерхаус.

Він також зауважує, що грип А, на відміну від більшості відомих уже штамів, уражує не стільки людей похилого віку, скільки молодше покоління.

"Класична група ризику – люди похилого віку, але цього разу грип менше вражує осіб, старших від 65 років. Найбільше страждають, як ми побачили, люди ву цілому нездорові: з ослабленою імунною системою, з хронічними захворюваннями (такими як астма), вагітні жінки. Менш готовими до атаки вірусу виявились і люди віком від 5 до 35 років", – розповів професор.

Він підкреслив, що головний шлях передачі грипу А – від людини до людини. Існує ймовірність, що й надалі вірус передаватиметься від свиней до людей, але цей ризик мінімальний, тож можна спокійно їсти свинину. Вірусолог також нагадав, що у разі появи перших же симптомів захворювання варто негайно звертатися за медичною допомогою.

"Симптоми мексиканського грипу подібні до типових симптомів будь-якого іншого виду грипу: це – висока температура, головний біль, біль у горлі. Навіть у разі лікування, відлежавшись у ліжку три-сім днів, людина почувається слабкою. В цілому, "свинячий грип" лікується не менше ніж два тижні. Зауважте: якщо людина повертається з регіону, де зафіксовані випадки грипу А, і в неї з’являються симптоми, типові для гострих респіраторних інфекцій, вона має зрозуміти, що це початок так званого "свинячого грипу", – наголошує голландський професор.

На ранній стадії хвороби допомагають вже відомі антивірусні препарати "Таміфлю" і "Реленза", зауважує голландський вчений. Але головною відповіддю науки має стати нова вакцина.

Професор Остерхаус очікує, що перші дози вакцини будуть готові вже до вересня-жовтня цього року, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі