друкувати


Rzeczpospolita : Щораз далі від Майдану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 02:48:08
Пйотр Семка аналізує польсько-українські взаємини за останні шість років. Звертає увагу на 60 та 65 роковини Волинської трагедії, на важливі слова, які прозвучали з вуст Леоніда Кучми в 2003-му – у Павлівці та Віктора Ющенка – у 2009-му у Гуті Пєняцькій, наголошує на обережній та виваженій поведінці польського президента Лєха Качинського. На жаль, незважаючи на ці жести, історичний діалог між Києвом та Варшавою завмирає, – читаємо у газеті.

На запитання "чому?" публіцист щоденника "Rzeczpospolitа" відповідає так: "Багато поляків, зацікавлених східними справами, не бачать зв’язку між політичними суперечками на верхах влади у Києві та перспективами польсько-українського історичного діалогу. Вони теж не хочуть помічати, що політична атмосфера в Україні, на хвилі якої до влади прийшов Віктор Ющенко, – це вже минуле. 2005-2007 роки – це час найбільшої надії на наближення України до Заходу, але теж на те, щоб залікувати рани спільної польсько-української історії. На цей період припадає найбільша популярність Віктора Ющенка. На жаль, сьогодні, коли позиція українського президента значно слабша, Ющенко не наважується дратувати політиків з національного табору".

Тепер, коли шанси на повторне президентство Ющенка – мінімальні, владу ділять між собою Юлія Тимошенко та Віктор Янукович. Для обох Гута Пєняцька – це екзотика. Реальністю ж є російський контекст майбутнього України. Пйотр Семка передбачає, що за нових правителів в Україні дедалі рідше звертатимуться у бік до Польщі, як моста на Захід. А саме бажання утримати хороші взаємини з Варшавою схиляло попередніх українських лідерів повертатись до дразливих воєнних тем. Нових лідерів це не цікавить. Тому-то варто перейматись саме цим, а не велосипедним рейдом української молоді у футболках з портретом Степана Бандери, – так закінчує свою статтю Пйотр Семка, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі