друкувати


New Scientist: 10 загадок людської поведінки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 01:45:22
Британський науково-популярний журнал New Scientist склав рейтинг з десяти найзагадковіших особливостей людини, значення яких вчені до цього часу не розгадали. Здатність червоніти, бачити сни і сміятися увійшли до десятки рейтингу.

"Ми належимо до незвичайного виду. Не дивлячись на всі зусилля, деякі з наших найдивніших чудасій все ще не піддаються поясненню. Але у міру того, як наука заглиблюється у вивчення цих ексцентричних рис, стає ясно, що ті особливості поведінки, які на перший погляд здаються незначними, є основою того, що означає бути людиною", - пишуть автори статті, повідомляє Освітній портал.

На першому місці в десятці - здатність червоніти від сорому. "Навіть Дарвіну важко пояснити, навіщо в процесі еволюції розвинулася риса, яка дозволяє іншим дізнатися, коли ми хитруємо або обманюємо", - коментують укладачі рейтингу.

На другому місці не менш загадкова риса - сміх, еволюційне призначення якого також неясно.

Найбільш незрозумілою рисою людського тіла виявилися волосся, що росте довкола геніталій, а також існування особливого підліткового пубертатного періоду, якого немає у великих мавп.

Крім того, нез'ясовною залишається здатність бачити сни. Зараз, пишуть автори рейтингу, більшість дослідників не визнають теорію Фрейда, згідно якої сни - висловлювання неусвідомлених бажань. Існують припущення, що сни необхідні для переробки емоцій.

Загадковими рисами, властивими лише людині, укладачі рейтингу назвали також альтруїзм, здатність створювати витвори мистецтва, а також забобони.

Два останні місця New Scientist надав двом абсолютно нез'ясовним звичкам - цілуватися і колупати у носі.

Обговорити на форумі