друкувати


Австрійські скрипалі відвідали Коломию (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 04:52:16
Вчора в приміщенні Музею історії міста Коломиї відбувся концерт ансамблю скрипалів "Генусгайгер". Гості завітали з Центральної Австрії. Подробиці їх візиту для Коломия ВЕБ Порталу розповів директор Музею історії міста Коломиї Михайло Арсак.

Організував поїздку до Коломиї Ісаак Лоберан, який є давнім знайомим музею та міста загалом. Він займається культурологічною діяльністю. За його сприяння наші музики подорожували з виступами по містах Європи.

В цьому ансамблі беруть участь і професіонали та музиканти-любителі, але всі з душею ставляться до свого ремесла. Скрипка звучить мелодійно та без різкої мови. Вікова категорія колективу вражає: від підлітка до людей досить поважного віку. Кількість учасників також чималенька, але кожен займає свою нішу та є органічною частинкою ансамблю. Назва гурту перекладається, як "скрипалі, які грають у своє задоволення". Це відчувалося всіма фібрами душі. Особливістю ансамблю є те, що учасники збирають народні мелодії з різних куточків Центральної Австрії та популяризують їх в умовах сучасного світу.

Концерт проходив у невеликій актовій залі музею. Бажаючих послухати виступ австрійців було чимало і тісний зал вмить заповнився вщент. Коли до зали зайшли виконавці австрійської музики, то в залу аж подих перехопило від яскравої вираження кожної індивідуальності через народні костюми. Чоловіки були вбрані в шкіряні шорти, панчохи, капелюхи прикрашені пір’ям, сорочки. Одяг жінок відрізнявся яскравими кольорами. Вони були одягнені в сукні з фартухом. Взуття народне є простим, черевички без підборів.

Ще більшим виявилося захоплення глядачів, коли австрійці заграли запальних мелодій і було бажання затанцювати, але поважні коломияни обмежувалися лише ударами носка туфлів об підлогу. Коли справа дійшла до танців, то найсуворіші скептики не витримали та щиро щосили заплескали в долоні. На заключну мелодію Михайло Арсак запросив поважну австрійку до танцю.

Під час представлення наступного номеру Ісаак Лоберан коротко розповідав присутнім про музичні традиції австрійської землі. Більшість мелодій виявилися весільними, решта також стосувалися певних обрядів. Відразу з’явилося непереборне бажання відвідати Австрію та ближче познайомитися з її культурою.

Несподіванкою для австрійського колективу виявився виступ юного коломиянина-скрипаля Назара Багрія. Цим ми показали, що таланти в нас є також. Гості з усмішкою задоволення підтримали хлопчика гучними оплесками, адже мовного бар’єру для музикантів не існує. Також було зроблено ремарку при обміні символічними подарунками.

Після закінчення концерту в залі він продовжився на свіжому повітрі при вході в музей і всі пересічні мешканці зупинялися від подиву та насолоджувалися майстерністю австрійців. Михайло Арсак пообіцяв, що помістить фотографії колективу на головну сторінку сайту музею, вони запрошуватимуть познайомитися з історичним минулим нашого міста.







Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі