друкувати


Для коломиян відкрилися несподівані сторінки історії міста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 04:03:03
Коломияни нещодавно мали можливість ближче познайомитися з кардинально іншим обличчям свого міста. Повідав для журналіста Коломия ВЕБ Порталу про тісний зв’язок Коломиї та Українського морського флоту гість з Севастополя, Мирослав Мамчак (на фото третій зліва).

Мирослав Мамчак – капітан першого рангу, головний редактор телерадіокомпанії Військово-Морських Сил України Севастополя "Бриз", Заслужений журналіст України, голова української громади Севастополя – завітав до Коломиї по кількох причинах. Перш за все це – повернення рідні краї та спілкування з однодумцями. Пан Мамчак випустив у Снятині вже 7 своїх книг у видавництві "Прут Принт", а останньою стала "Військово-морська символіка України", яка була презентована до Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України (перша неділя липня), її примірник отримав і Віктор Ющенко, який був присутній на святкуванні.

Доля звела Мирослава Мамчака з людиною, яка перевидала книгу Ярослава Окуневського "Листи з чужини". Вона 107 років не перевидавалася, хоча є першою книгою мариністики України, яку високо оцінив Іван Франко. Мало хто знає про стосунки автора з Коломиєю. Він випустився з Коломийської гімназії ім. М. Грушевського, а родом був з Косівщини.

Надзвичайно цікавою є особа і самого Мирослава Мамчака, адже він наш земляк, родом зі Снятинщини. Певний час поважний нині гість працював зварювальником четвертого розряду в Коломийському "Сільмаші". Як зізнається, тут і ходив на танці. Потім пішов служити на флот і вже ніколи не розлучався з морем. Володимир Карий, директор видавничої фірми "Прут Принт" та член Національної спілки журналістів України, розповів про пана Мирослава як письменника та дослідника. Перші три книги, що побачили світ у Снятині, були на військово-морську тематику: "Флотоводці України" (2005), "Україна: шлях до моря", "Військово-морська символіка України", вони стали посібниками для матросів флоту та студентів навчальних закладів. – Він є дуже потужною людиною, я радію, що маю можливість з ним працювати. Декілька разів я був у Севастополі і знаю наскільки нелегко йому там живеться, але той наш вклад в історію флоту і взагалі в його справу значно полегшує пану Мирославові цю роботу, – повідомив видавець.

Іван Солоненко, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки та техніки України, завідувач кафедри управління охороною суспільного здоров’я в Національній академії державного управління при Президентові України, взяв активну участь в зустрічі та розповів про її важливість в історичному аспекті значення окремих мало ще вивчених фактів з історії розвитку України. Мирослав Мамчак провів велику роботу, щоб висвітлити роль України як морської держави, починаючи з часів княжої доби і до сьогодення.

У зустрічі також взяли участь Володимир Тутуруш з м. Косова, лікар-офтальмолог, член ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, Сергій Козлов, керівник народного театру поезії "Орфей", Геннадій Романюк депутат міської ради, Микола Солоненко, Ветеран Збройних Сил України, Юрій Майхрович, дипломант Всеукраїнського конкурсу художнього слова ім. Тараса Шевченка.

Головний редактор "Бризу" нещодавно зустрічався у Севастополі з коломийським аматорським гуртом "Обереги Карпат", який привіз Микола Солоненко, він є керівником вищезгаданого гурту. Коломияни гастролювали, взяли участь в одному з фестивалів народного мистецтва та відвідали телерадіокомпанію "Бриз". Таким чином створився міцний творчий зв’язок.

– Я приїхав сюди на запрошення Миколи Солоненка, щоб поспілкуватися із ЗМІ та розповісти про деякі історичні дані, які пов’язані із флотом і Коломиєю, бо мало хто знає про такий зв’язок. В першу чергу це – сам Ярослав Окуневський, оскільки в Коломиї він ніде не відзначений. Це єдиний український адмірал Австро-Угорського флоту, який був на той час дуже відомим, адже працював начальником медичної служби Австро-Угорського флоту. Він був автором єдиних медичних посібників, статутів Австро-Угорського флоту, які пізніше були взяті на озброєння всіх європейських флотів.

Друга подія ще красномовніше свідчить про несподіваний тісний зв’язок Коломиї з морською справою, – продовжує Мирослав Мамчак. – В 1918 році був сформований перший гуцульський полк морської піхоти флоту УНР. Це один з найвидатніших підрозділів, про які дуже схвально відгукувався командуючий української армії генерал Михайло Павленко. В нас деякий час знаходилося певний час морське міністерство УНР, але про це мало хто знає. Хотілося б, щоб більше людей знали про військові традиції Коломийщини і на них виховувалося майбутнє покоління.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі