друкувати


Антикризовий відпочинок в Криму: Що? Де? Скільки? (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-05 03:13:03
Серпнева спека відраджує багатьох від роботи та припрошує відпочити на пляжі. Та цьогорічне економічне становище громадян примушує-таки економити практично на всьому, але відпустка – це ж святе! Як відпочити недорого та якісно досліджували журналісти Коломия ВЕБ Порталу.

Якщо Ви є власником авто, то відпочинок обіцяє бути досить недорогим. Та треба дещо знати перед тим, як вирушати у подорож. Дуже добре, якщо долучаються друзі, адже так набагато веселіше та безпечніше, а загальні витрати вже можна ділити на більшу кількість людей, що суттєво впливає на кінцеву суму. Оскільки організовувати поїздку треба самому, то треба заздалегідь знайти потрібну інформацію про те, де можна зупинитися, поїсти, покупатися, які є поблизу цікавинки (а їх є безліч!). Також треба добре подбати, що з собою брати.

В середньому подорож триває від 9 до 14 днів і протягом цього часу треба розрахувати так, щоб утримувати свою автономію. Продукти харчування слід брати лише ті, які мають довгий термін зберігання і при високій температурі. Мені дуже допомогло сало і кукурудзяна крупа, тому що все швидко готується і надзвичайно смачно. Готувати деколи доведеться самому, тому слід і запастися портативною газовою плиткою, тому що ні на Західному березі Криму, ні на Східному дерев практично нема і вогнище запалити досить проблематично. З собою також довелося взяти 10 л питної води, тому що там вода лише привозна і не найкращої якості, а по ходу можна поповнити запаси. Нас врятувало джерело в Бахчисараї в чоловічому монастирі та в горах на г.Ай-Петрі.

Якщо вести кочовий спосіб життя через бажання об'їхати весь Крим, то треба бути готовим до того, що душ з прісної води є лише мрією. Та треба бачити і позитивні сторони в цій незручності – морська вода добре впливає на шкіру та організм людини загалом.

Під’їжджаючи до Криму відразу відчула разючу різницю не тільки в природному небагатому оточенні, але й трясти машину стало набагато менше. І це факт, що кримські дороги набагато якісніше зроблені, ніж івано-франківські. Навіть по місцях де є латка, не страшно їздити, тому що стиків практично не відчувається. А розмітка нанесена, наче вчора, скрізь свіжа, що набагато спрощує їзду вночі. Тут також слід відразу вказати і на ціни на пальне. 95 бензин в Криму коштує 7,15 грн, тому перед тим, як заїхати в Крим варто подумати про дозаправку до повного. В усіх місцях, де є варта уваги річ, працюють платні парковки. Коштують вони від 20 до 30 грн. Але коло Нікітського ботанічного саду на стіні на папірці було чітко вказано, що година стоянки коштує 5 грн, а здирають вчетверо більше, тому легше за 100 м до платної парковки зупинитися безкоштовно. З машиною нічого не станеться, тому що це все людні місця.

Для відвідання різних визначних пам’яток слід приберегти окремий бюджет. Вхід у Воронцовський, Лівадійський, Масандрівський палаци коштує по 40 грн для дорослого, а для студентів вдвічі дешевше. Ластівчине гніздо в Ялті коштуватиме 10 грн, а в самому ресторані на ціни краще і не дивитися. Для поціновувачів військово-морського ремесла вхід до музею підводних човнів коштуватиме 25 грн. Обов’язково треба щось прихопити з собою тепле з одягу, тому що температура в музеї 15 градусів по Цельсію. Музей знаходиться в скелі, колись цей об’єкт був засекречений. Бути в Криму і не спробувати кримського вина? Різні винороби за пропонують за помірну ціну здійснити дегустацію вин з екскурсією та цікавими розповідями.

Севастополь – це окрема розмова, адже саме тут знаходиться Панорама оборони міста (40 грн), дельфінарій (40-6 грн), порт, в якому красуються військові кораблі російського та українського Чорноморського флотів. Від величі Севастополя перехоплює дух: широкі проспекти, ошатні клумби. Там же і знаходиться древнє місто – Херсонес, історія якого сягає в сиву давнину, коли ще грецька культура переважала в усій Європі.

Південний берег Криму вражає своїми чепурними містечками. Вулицями Алупки, Ялти їздити виявилося найскладніше, тому що через складний ландшафт вони є вузенькими (часто лише для однієї машини) та закрученими.

Феодосія загубилася десь у часі. Там відчувається якась особлива енергетика. Особливістю цього міста є Національна картинна галерея Івана Айвазовського (40 грн). Масштабні роботи на морську тематику не залишать нікого байдужим.

Крим – це сукупність різних культур, епох, різної природи. Подолавши 600-700 км по Криму відчуваєш, що побував у казці десь закордоном. Чудовим закінченням відпустки буде відпочинок на якомусь пляжі протягом кількох днів, щоб всі враження впорядкувалися, а тіло покрилося ніжною засмагою.









Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі