друкувати


"Ехо-1" відлякує гризунів та комах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-04 11:52:56
На Калущині для на багатьох фермерських господарствах для відлякування комах та гризунів успішно використовують ультразвуковий генератор для відлякування "Ехо-1". Кілька років тому його сконструював… тоді ще школяр Тарас Шевчук із села Новиця.

За словами хлопця, він щодня бачив важку працю людей у селі. Багато фермерських господарств потерпають від гризунів, що завдає великих економічних збитків. Перед тим, як розпочати роботу, Тарас проаналізував сільськогосподарський ринок і техніку, що допомагає боротися зі шкідниками. Виявилося, що прилад аналогічної дії вже існує, але він коштує понад 150 гривень. Він громіздкий, енергоємний та малого радіуса дії. А "Ехо-1" займає мало місця, працює з малими енергозатратами та зроблений із доступних деталей.

Прилад працює на транзисторах та конденсаторах і відтворює звук на частоті понад 20 кілогерц. Людина цього просто не чує. Зате це відлякує гризунів та комах, які не можуть витримати такий звук і тікають. Проте при довгому перебуванні в приміщенні, де знаходиться генератор, у людей може боліти голова. Тому генератор рекомендується включати тільки тоді, коли поблизу немає людей. Зрештою його, як правило, виставляють у коморах та інших підсобних приміщеннях.

Автор: Галина Плугатор, Калуш для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі