друкувати


Сьогодні церква вшановує Марію-Магдалину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-04 11:43:40
Сьогодні церква вшановує Марію-Магдалину, жінку, яка відома з біблійних оповідей як одна з найвідданіших учень Христа, що не покинула Його аж до земної смерті. Вона була однією з перших жінок, які сповістили світові про Христове Воскресіння.

Марія Магдалина походила з містечка Магдали, що на берегах Генезаретського озера. З Євангелія дізнаємося, що була вона дуже вродливою і жила грішно, втішаючи сотні чоловіків. Зустрівшись з Ісусом, Марія Магдалина покаялася, а Він, побачивши її щиру молитву та каяття, вигнав з неї сім бісів блуду. Відтоді Марія змінила своє життя та стала вірною ученицею Христа.

Після розп’яття Спасителя колишня блудниця разом із іншими жінками пішла до Його гробу, щоби намастити тіло Ісуса пахучим миром. Коли, не знайшовши там Христа, вона зі слізьми виходила з гробниці, їй явився Воскреслий Господь та наказав іти до апостолів і сказати їм радісну звістку про Воскресіння. Разом з апостолами Марія-Магдалина також пішла проповідувати Євангеліє. Вона опинилася в Римі, а згодом — в Ефесі, де вже був апостол Іван. Саме в цьому місті Марія і завершила свій земний шлях.

За народними спостереженнями 4 серпня, на день Марії-Магдалини, як правило, йде дощ. Кажуть, що це сльози грішників на землю виливаються. І чим більше гнівлять Бога люди на Землі, тим більше опадів випаде цього дня. Через те, що Марія полишила усе земне, відмовилася від розкоші, люди ще не так давно, в день її свята робили пожертву для тих, хто потерпів від стихійного лиха, пожежі. Допомагали й тим, у кого нещодавно померли родичі. Збирали гроші, одежу, продукти та несли до старости, а вже він віддавав пожертви потребуючим.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі