друкувати


"Свірж-2009" провалився, продовження буде?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 05:49:38
Замість трьох днів - лише два, замість насолоди від Cesariі Evora - згортання наметового містечка.

"Свірж" мав перерости в конкурента угорського Сігета, натомість перший млинець став гливким, і у тих, хто ризикнув скуштувати, залишилося легке розчарування.

Ще напередодні фестового старту до містечка під Львовом з’їжджалися українці та іноземці й томилися у приємному передчутті.

31 липня зранку все йшло за планом: йога, афро-кубинські танці на танцювальній сцені.

В розпалі працював літературний майданчик. Спортсменові, коментаторові та цікавому мачо Дмитрові Лазуткіну пощастило стати хед-лайнером п’ятничного віршованого свята. - "Мені дали на вибір п’ятницю чи суботу, і я радий, що мені пощастило читати свою поезію ще з мікрофоном, бо у суботу, на жаль, митцям доводилося перекрикувати музику та галас".

На фольксцені теж із ранку першого фестивального дня лунали сакральні народні співи. Етногурти з різних куточків України влаштували справжній марафон для любителів регіональної народної музики.

Найдовша черга до українського напою медовухи від Бждолярію Миколи: "Медове вино і корисне і смачне, та ще й справжнє давнє українське".

Народні умільці не лише заповзято припрошували до свого краму – вишиванок, віночків, дерев’яного й глиняного посуду, а й охоче давали майстер-класи. Співаки, що вже відсаунчекалися взялися до справи. Гурт "От Вінта" поєднав корисне з приємним. Лідер команди Юрко Журавель спочатку трохи понівечив бога Веласа, а далі ще й взявся за ткацтво. "Це чоловіча справа, так, дівчата? Геть від ткацького верстату – профі прийшов", - терпляче й дуже уважно прислухався до кожного слова майстрині Журавель.

Ніно Катамадзе, зірка, що мала офіційно відкривати фестиваль спочатку обурювалася зі сцени, що немає зворотніх квитків. "В мене таке враження, що цей фестиваль непотрібен ані організаторам, ані звуковикам, а тільки вам, мої любі українці", - вигукувала грузинка зі сцени під час налаштування техніки.

Вона була два дні в дорозі, щоб дістатися "Свіржа" і не прогадала. Своєю автентичною енергетикою захопила усіх, хто зібрався під головною сценою. Навіть, коли почав накрапати дощ, співачка пожартувала, що погода теж хоче насолодитися музикою.

"Любов публіки перекриває усі негативні моменти, які є на фестивалі. Українську культуру я дуже люблю. Навіть маю українську вишиванку та сало, яке мені подарували друзі", - зізналася журналістам співачка. Журналісти додарували ще й кутасиків на голову. Більше ніж півтора години Катамадзе співала грузинською, а от "щиро дякувала" українською.

Барабани поляків з гурту "Kroke" теж не залишили нікого байдужими. А далі в майже космічних костюмах запалювали публіку "найеротичніший гетеросексуальний рокобіллі-гурт" "От Вінта". Глядачі вибухали під народну "Шабелину" та тягнулися паровозиками під "танець черепах".

За кількасот метрів від центрального майданчика на рок-сцені співали інші не менш імениті гурти. Концерт затягнувся аж до третьої ночі, ніяк не хотіли глядачі відпускати "Юркеш" та "Плач Єремії".

Найгірші підозри першого фестивального дня у суботу підтвердилися. Вже по обіді техніки почали згортати дві найбільші сцени. До останнього відповідальні за технічне обладнання сподівалися, що організатори фестивалю таки розплатяться з ними.

"Ми збираємо головну, рокову та танцювальні сцени, тому що організатори нам не заплатили гроші", - пояснив Сергій Доценко, звукоінженер головної сцени. - "Фолькову сцену залишаємо авансом. Перший день ми відпрацювали тільки тому, що любимо Ніно Катамадзе та артистів, які виступали. Нам приємно було з ними працювати, але два дні відпрацювати не можемо, бо це дуже збитково".

Пікардійці, котрі приїхали на саунд-чек після двох годин очікування, вирішили повернутися до Львова.

Володимир Якимець, вокаліст "Піккардійської терції", пояснив: "Ми дуже хотіли сьогодні виступити. Ми всі свої зобов’язання за контрактом виконали, на фестиваль приїхали, готові виступати. Але, на жаль, виступу не буде".

Фольк-сцена, найменша з усіх майданчиків, працювала із самого ранку. Відповідно техніки її залишили в робочому стані, щоб була можливість пояснити людям, котрі приїхали на фестиваль, що відбувається. Вже ввечері до мікрофону таки вийшла директор фестивалю "Свірж" Арміне Габріелян і пояснила, що програма скорочується.

"Ми очікували, що на другий день фестивалю приїде 30 тисяч людей, а приїхало 5", - сказала вона. - "Ми не можемо покрити витрати технікам та музикантам. Ми зробили все можливе, але третього дня фестивалю не буде".

Благочинний крок назустріч тим, хто таки придбав квитки на всі три дні фестивалю вартістю від 150 до 1000 гривень, зробили не лише відповідальні за технічне забезпечення, а й музиканти.

Українська легенда Енвер Ізмайлов теж не образився на організаторів, які його навіть не зустріли. "Сказали зі Львова взяти таксі до Свіржа", - пояснив Енвер. – "Ну що поробиш, - таке життя. Нічого смертельного в цьому немає".

Розвитку фестивального руху в Україні присвятили свій виступ гурт "Mad Heads XL". Оскільки співали безкоштовно, то віддавалися наче ще більше. Хлопці запалили публіку так, що навіть відомі молдавські легенди "Здоб ші Здуб", які теж погодились виступити на фестивалі без гонорару, не переплюнули їх. Закривали музичну програму фестивалю італійці Figli di Madre Ignota та російський гурт "Пелагея".

Яскравий та грандіозний початок "Свіржу" завершився повалом. Анонсовані раніше Сеsaria Evora, Воплі Відоплясова, Esthetic Education та ще багато інших або відмовилися заздалегідь, або просто не встигли у скороченій програмі виступити. Тим часом необачні організатори вже подумують про "Свірж-2010". Обіцяють привезти самого Карлоса Сантану.





Автор: Соломія ВІТВІЦЬКА, Юлія ГАЙ для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі