друкувати


Нев'їзний… на Західну Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 03:10:57
Патріарх Московський і всія Русі Кирило в неділю завершив кримську частину візиту, однак на Західну Україну так і не відправився. Літак Настоятеля Російської православної церкви в неділю повинен прибути в Київ.

Українська влада не дала згоди на відвідування патріархом міста Рівне, мотивуючи це питаннями безпеки. Церковний розкол, характерний для України, у Рівному помітний, можливо, найбільш гостро. Однак чи насправді до візиту Патріарха тут готувалися провокації, достеменно невідомо, пише ВЗГЛЯД.

Літак Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, який перебуває в Севастополі, вилітає до Києва замість того, щоб направитися в західноукраїнське місто Рівне.

"Відбулися зміни в маршруті поїздки Святішого Патріарха Кирила. За кількаразовим наполегливими рекомендаціями і повідомленнями влади літак повинен приземлитися не в Рівному, а в Києві", - повідомив голова синодального інформаційного відділу Московської патріархії Володимир Легойда.

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату архієпископ Волоколамський Іларіон пояснив, що влада мотивувала це питаннями безпеки.

"У керівництві адміністрації Віктора Ющенка нам повідомили, що для забезпечення безпеки нам необхідно змінити маршрут пастирської поїздки Святішого Патріарха", - наводить його слова Інтерфакс.

"Ми не знаємо, хто готує у Рівному які провокації і чи готуються вони взагалі з боку розкольників чи якихось політичних груп", - додав співрозмовник агентства.

Під час підготовки візиту українська влада пропонувала Патріарху уникнути відвідування Рівного, але Настоятель просив забезпечити можливість його перебування в цьому місті. "Однак сьогодні нам повідомили, що у Рівне летіти не можна, літак буде посаджений в Києві", - сказав архієпископ Іларіон.

Він висловив жаль у зв'язку з тим, що патріарх не зміг зустрітися зі своєю паствою. "Святіший Кирило дуже хотів відвідати Рівне і сподівається, що його бажання зустрітися з паствою цього міста здійсниться", - додав владика, повідомляє РІА Новости.

Нагадаємо, Патріарх Кирило перебуває в Україні з офіційним візитом з 27 липня. Згідно з програмою візиту, він мав відвідати Рівненську область 2-го та 3 серпня. Планувалося, що Патріарх Кирило відвідає Свято-Воскресенський собор, основна частина якого зайнята прибічниками Київського патріархату, а також Городоцький Свято-Миколаївський монастир, головний храм якого повністю захоплений філаретівцями.

У 1990-ті роки розкольники з неканонічного Київського патріархату, який очолює відлучений від РПЦ Філарет Денисенко, силою заволоділи сотнями парафій канонічної Української православної церкви (Московського патріархату). У Рівному, зокрема, на початку 90-х був захоплений Свято-Воскресенський собор та прилегле церковне будівництво, яке повинно бути повернуто вже за судом, але цього досі не сталося.

У цьому сенсі зрозуміло, чому прес-служба Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) назвала відверто провокаційними плани відвідування патріархом Кирилом деяких храмів. Мова якраз і йде про відвідування Свято-Воскресенського кафедрального собору та Свято-Миколаївського монастиря, де діють храми УПЦ КП, у відношенні яких виникали або досі залишаються спори.

"Запланована присутність біля цих храмів тисяч парафіян Московського патріархату є проявом тиску та залякуванням як віруючих Київського патріархату, так і місцевої влади", - заявили в УПЦ КП.

Розкольники звернулися в місцеві відділення СБУ і МВС з вимогою перешкодити візиту Настоятеля Російської православної церкви на Західну Україну, нагадує УНІАН

Втім, про підготовку акцій протесту або про якісь провокації не повідомлялося. До того ж навряд чи російська сторона не розуміла, чим може обернутися візит Патріарха в регіон, де діють найбільш активні противники Московського патріархату.

Тому незрозуміло, чи дійсно українська влада діяла виключно з міркувань безпеки або, навпаки, намагалася запобігти небажаному візиту.

Втім, прецеденти вже були. У перший день свого пастирського візиту в Україну голова РПЦ відправився служити молебень на Володимирську гірку, де його вітали місцеві жителі. Однак прибуття Настоятеля порадувало не всіх.

Націоналістичні організації вийшли на вулицю висловити протест у зв'язку з його візитом. В результаті біля підніжжя гори члени УНА-УНСО побилися з козаками. Рознімати їх довелося вже співробітникам правоохоронних органів.

Другий день перебування в Києві Патріарха Московського і всієї Русі також пройшов на тлі виступів противників його візиту.

Пізніше стало відомо, що Патріарх все-таки відвідає Західну Україну. Про це ввечері в неділю повідомило джерело в Московському патріархаті. Зокрема, у програмі візиту відвідування Свято-Троїцького ставропігіального монастиря в Корець, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі