друкувати


Як насіяв Василь чорнобривців…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 12:31:49
Засіяти чорнобривцями усю Україну — така мрія у мешканця Луцька, знаного в Україні скульптора Василя Рижука. Наразі його мрія поки що нездійсненна, але вздовж траси Луцьк-Рівне палаючими вогниками красуються квіти. "Ці квіти — один із символів України, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу пан Василь. — Вони не тільки милують око, але й роблять наші душі відкритішими, а людей — добрішими".

Побувавши закордоном митець побачив, як навіть біля швидкісних автомагістралей, у дворах, у містах, все засіяно квітами. Ось і захотів побачену красу в Україну перевезти. Не гаючи часу, взявся до роботи. Проте ще кілька років тому Рижука вважали неабияким диваком. Мовляв, навіщо тобі оті квіти? Краще би гроші заробляв. Проте Василь не слухав горе-порадників, а незабаром й інші люди почали приєднуватися до нього, допомагали садити та полоти квіти. Бо ж чорнобривці не тільки треба посіяти, але й добре їх доглядати. Аби у клумб був гарний вигляд. Тепер у Луцьку прополювати чорнобривці з Рижуком — один із видів активного і водночас корисного відпочинку.

"Хтось по ресторанах та барах сидить, алкоголь вживає, курить, а ми на природі, красою милуємося, допомагаємо світу стати яскравішими, — каже з гордістю Василь, - Зрештою, ці квіти є лікувальними вони знімають утому, покращують настрій, бо ж науковцями доведено, що яскраво жовтий колір сприяє виробленню в організмі гормону щастя".

Окрім трас, скульптор засіває квітами подвір’я установ, шкіл, сіє біля сільських рад. Мріє аби до його акції долучилися депутати. Так, на переконання лучанина, вони можуть нарешті згадати, що треба бути ближчими до землі, до людей. Незабаром пан Василь розпочне збір насіння та роздаватиме усім охочим. Безкоштовно. Аби тільки краса продовжувалася.

Автор: Галина Плугатор, Луцьк для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі