друкувати


Самосуд на дорогах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-31 04:33:17
Українські даішники дедалі частіше стають жертвами розлючених водіїв. Міністерство внутрішніх справ України оголосило про створення в структурі ДАІ нової служби, куди можна, відправивши sms, поскаржитися на співробітників автоінспекції.

Наприклад, якщо дорожній вартовий порядку вимагав хабара чи просто грубіянив, можна відправити повідомлення з кодом із декількох цифр на певний номер. Sms надходить до спеціального центру, після чого керівництво реагує на скаргу. Міліцейських начальників остаточно "допекла" ситуація, що склалася на дорогах країни, адже жорсткі суперечки між водіями і даішниками тягнуть за собою численні випадки побиття останніх.

Міліцейські звіти свідчать: українські водії нерідко б’ють автоінспекторів, кидаються на них з ножами, "анонімно пишуть наклепи" на окремі роти ДПС. За словами шоферів, до таких крайнощів їх доводять здирництво даішників на дорогах і їх відверте хамство. "Смугасті жезли" стверджують у відповідь, що в усьому винна криза та нові величезні штрафи. За їхніми словами, саме автолюбителі, розлючені астрономічними цифрами у виписаних квитанціях, переходять будь-які рамки і кидаються на інспекторів ДАІ.

Те, що ставлення до співробітників ДАІ в українців завжди було, скажемо відверто, далеко не найбільш прихильним, відомо давно. Водії стверджують, що ледь не половина даішників бере хабарі, а друга при цьому ще й права забирає. До того ж, незважаючи на заборону глави МВС Юрія Луценка, автоінспектори продовжують ховатися від водіїв в засідках. "От учора мене зупинили. А з дороги їх не було видно. Сховались! Ех, якби був кулемет…", – поділився наболілим таксист Максим. А його колега Олег каже, що достатньо і фотоапарата: "Мене якось із засідки зупинили, а я їх сфотографував і сказав, що фото в газету надішлю. То вони одразу ж і протокол розірвали".

А днями на Закарпатті місцеві жителі перевернули автомобіль даішників. Справа в тому, що українські гастарбайтери іноді приїжджають додому на куплених у Румунії, Чехії та Угорщині автомобілях. За законом, такі машини мають право провести в Україні без реєстрації 10 днів, але часто виходить, що цей термін перевищується. За словами місцевих жителів, зазвичай для того, щоб "закрити очі", даішники вимагають хабар у сто доларів, а тут зажадали 4 тис. грн. "Ось нерви і не витримали!", – заявила журналістам одна з жертв свавілля.

У свою чергу співробітники ДАІ доводять, що, якби їм дозволили, за порадою Петра Першого "бити батогом привселюдно за браву їзду", тоді б усі ходили струнко. Хоча, поки за "батіг" взялися саме ті, хто сидить за кермом.

Показова історія, що сталася з інспектором з Хмельницького Дмитром Надахівським. Він зупинив п’яного на вигляд водія моторолера і запропонував йому відправитися в лікарню на експертизу. У відповідь той поліз у кишеню нібито за документами, але раптово дістав звідти ніж і вдарив ним Дмитра в шию. Напарник допоміг інспектору, що стікав кров’ю, доїхати до лікарні, де той провів близько місяця. "У цій справі незабаром відбудеться суд, і, на жаль, це не єдиний випадок", – пожалілася "НИ" керівник прес-служби департаменту ДАІ МВС України Ніна Хмелевська. За її словами, проти іншого співробітника ДАІ водій застосував сльозогінний газ, ще одного подряпала жінка-водій, коли дізналася про суму штрафу.

А суми й справді немаленькі. Наприклад, за кермом, звісно, заборонено перебувати в нетверезому стані. Але штраф навіть за запах спиртного, що залишився, припустимо, з "учорашнього", складає 3500 грн. (близько 440 дол. США). Не дивно, що "підігріті" водії реагують на бажання покарати їх на такі гроші, м’яко кажучи, неадекватно.

За словами пані Хмелевської, високі штрафи не полегшили життя співробітникам ДАІ. І тепер щодня з ними проводять відповідний інструктаж не тільки про ситуацію на дорогах, а й про те, як поводитися у форс-мажорних ситуаціях. А тепер ось МВС радить водіям скаржитися на хабарників і хамів у формі, а не влаштовувати самосуд на дорозі, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі