друкувати


Відчуття африканського неба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-31 12:04:17
Екіпажі 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН у Ліберії виконали льотну зміну з підтримання льотної натренованості вдень та вночі. Польоти, які проходили під безпосереднім керівництвом командира українського вертолітного загону військового льотчика 2-го класу підполковника Євгена Костіка, відбувалися на території міжнародного аеропорту "Робертсфілд", що в 60 кілометрах від столиці Республіки Ліберії міста Монровія. Загалом до польотів вдень та вночі залучалися 8 льотчиків, які здійснили 29 вильотів і провели у африканському небі майже 9 годин.

Разом з виконанням завдань з підтримання льотної натренованості особового складу загону, екіпажі українських вертольотів Мі-8 відпрацювали завдання з проведенням пошуково-рятувальних робіт з режиму висіння над сушею вночі. Виконання завдань ускладнювалося щільним графіком прибуття та відправлення пасажирських літаків міжнародного аеропорту "Робертсфілд". Наші льотчики баражували у небі, доки черговий літак не злетить або не здійснить посадку, і це стимулювало до уважних дій пілотів під час виконання польотних завдань, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Спостерігав польоти льотчиків на командному пункті керівника польотів начальник групи планування застосування авіації – заступник командира загону підполковник Петро Пліс, за плечима якого великий досвід виконання миротворчих завдань у небі Африканського континенту, який високо оцінив дії своїх підлеглих. А начальник служби безпеки групи планування застосування авіації польотів підполковник Олександр Широкопояс, для якого нинішня ротація у цій західно-африканській країні вже п’ята (!), особисто виконував польоти у якості льотчика-інструктора, під час виконання завдань у нічному небі.

Як зазначив командир 56-го окремого вертолітного загону підполковник Євген Костік, льотну натренованість особового складу загону необхідно постійно підтримувати і вдосконалювати, а особливу увагу слід звернути на польоти молодих льотчиків. – Ми виконуємо відповідальні завдання Місії ООН в Ліберії, тому завжди повинні бути готові виконати їх в різноманітних умовах обстановки, як вдень, так і вночі. Причому у різних метеорологічних умовах, – наголосив підполковник Євген Костік. Варто додати, що з моменту чергової 11-ї ротації, з липня цього року, українські вертолітники провели у африканському небі майже 340 годин, перевезли 962 пасажира та 62 тонни вантажу.

Обговорити на форумі