друкувати


Берегині... до бою!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-31 10:54:03
Коли на фестивалях бойових мистецтв в різних містах України після виступів кремезних молодих юнаків на сцену виходять тендітні красуні у білому, зали завмирають. "Напевно зараз танцюватимуть", - перешіптуються глядачі. Проте дівчата зі львівської школи жіночих бойових мистецтв "Асгарда" показують такі "танці", що вигуки захоплення й оплески не стихають. Навіть бувалі у бувальцях високі здоровані кажуть, що не хотіли би опинитися на місці їхніх кривдників.

Ззовні тендітні панянки уміють перетворювати на зброю будь-які предмети, що є в господарстві. Особливо в рух ідуть серпи, коси, палиці та й навіть... власна коса. Спробуйте-но потягніть таку юнку за волосся - миттю крутнеться - і "жартівник" уже на землі.

"Шити, куховарити, прати, родину й себе захищати", - ця прадавня мета життя наших пра-пра-прабабусь добре відома та втілюється в життя сучасними амазонками, які відроджують національні бойові мистецтва й у жіночому варіанті. "Чимало молодих українців вдосконалюють тіло і душу за допомогою бойового гопаку, - розповідають розчервонілі від виступу львів"янки, - проте жіноча фізіологія та психологія відрізняється від чоловічої, тому не все, що є у цій системі підходить жінкам. І ось Катерина Тарновська, дружина Володимира Пилата, засновника відродженого бойового гопака, започаткувала жіночу самобутню школу бойових мистецтв".

Виникло усе, звісно, не на порожньому місці. Адже з давніх-давен, окрім звичайних побутових справ, українська жінка володіла мистецтвом захисту та різними видами зброї. Свої знання вона передавала дітям, тому навіть при відсутності батьків, які переважно жили на Січі, хлопчики виховувалися лицарями та справжніми воїнами. Не слід забувати й про жіночі бойові загони, що діяли у князівську добу.

Заняття в "Асгарді" виробляють у дівчатках та юнках усі якості лідерів, що дозволяють у будь-якій ситуації організувати і вести за собою колектив. Сучасні амазонки можуть стати першими не тільки в спорті, але й в науці, бізнесі чи громадській діяльності, адже "Асгарда" базується на духовному та тілесному вишколі. Не забувають і за головне призначення жінки - народжувати дітей. Тільки здорова духом і тілом мати зможе народити та виховати здорову дитину.

Під час занять перед дівчатами ставляться вимоги відродити образ жінки-воїна, жінки-берегині, жінки-господині, жінки-патріотки, жінки-українки, яка перебуває у гармонії із собою, землею, де вона живе, та своїми предками. Для цього юнки вивчають історію України, фольклор, вчаться співати, танцювати, готувати та правил етикету, аби гідно презентувати Україну по всьому світу.

Автор: Галина Плугатор, Львів для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі