друкувати


Сміттєпереробний завод Калушу не потрібен

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-31 10:42:42
У цьому переконували учасники презентації системи поводження з відходами, яка відбулася цього у Калуші.

Варіанти вирішення проблеми твердих побутових відходів калушанам представили Тетяна Блистів (комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу), Галина Кіорчева (гендиректор ТзОВ "Творче об’єднання "Сім", представник європейських технологій в Україні), Ольга Павленко (виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Національний комітет контролю за діяльністю у сфері поводження з відходами") та Іван Олексієвець (міністерство житлово-комунального господарства, член ради директорів корпорації "Укрспецтехнології"). Послухати гостей прийшли міський голова, його заступники, керівники комунальних підприємств, депутати міської ради.

Проблема поводження з побутовими відходами актуальна для всієї держави. Так, за словами представника міністерства, щороку в Україні утворюється 70 млн. кубічних метрів ТПВ, з року в рік зростає рівень життя, а, відтак, і обсяг побутових відходів. Ці відходи скупчуються на офіційних (їх є 4,5 тис.) і несанкціонованих (близько 11 тис.) сміттєзвалищах. Причому, 250 сміттєзвалищ на сьогодні переповнені, ще 1250 — не відповідають нормам екологічної безпеки. Одним словом, проблема сміття є актуальною, тож для країни життєво важливою є розробка стратегії її вирішення. Однозначно, зі сміттям щось потрібно робити.

За словами Івана Олексієвця, у нас є два сміттєпереробні заводи (у Києві і Дніпропетровську), обидва побудовані у 70-х роках минулого століття, працюють за старими технологіями і безпечність їх досить сумнівна. Робота над пошуком оптимальних технологій поводження з відходами триває не один десяток років, вивчався досвід багатьох країн, враховані плюси і мінуси кожного варіанта (вивчили понад 20 технологій, на даному етапі відібрали 4 найкращих для нас). Так, наприклад, сміттєпереробні заводи актуальні для великих міст, якщо такий завод побудувати у Калуші — доведеться спалювати сміття з цілого регіону.

Щодо роздільного збирання сміття, то тут також є плюси і мінуси. По-перше, зібране сміття потрібно досортовувати. По-друге, навіть там, де відбувається роздільний збір, сміття вивозиться однією машиною і часто потрапляє на один полігон. Крім того, ринок вторинної сировини в Україні розвинутий слабо, тож займатися цією справою підприємствам невигідно. Для вилучення цінної сировини і зменшення обсягу відходів можливе сортування сміття на спеціалізованих заводах, але відсортувати тут можна десь 15 відсотків відходів, решта є забрудненими, до того ж, як правило, працювати на сортувальних лініях ніхто не хоче.

Оптимальним варіантом вирішення проблеми сміття для таких невеликих міст, як Калуш, учасники презентації вважають мобільний сортувальний комплекс. Іван Олексієвець коротко описав технологію. Сміття звозиться на полігон, де механічно подрібнюється, електромагнітний сепаратор відбриє метал. Далі сміття потрапляє на механічний сепаратор і через сита відфільтровуються дрібні, нейтральні фракції (пісок, скло і т. д.), які можна використати для рекультивації полігону. Те, що залишилося, можна продати як паливо для ТЕЦ, цементних заводів.

Такий вид альтернативного палива є дешевим і затребуваним. Важливі переваги мобільного сортувального комплексу: в Калуші сміття взагалі не спалюється, потужність самої лінії можна розрахувати залежно від потреб міста і переробити як нове, так і вже накопичене на полігоні сміття, зменшивши його обсяг у 5-7 разів. Оскільки комплекс є мобільним, то він не потребує оформлення землі, проекту тощо. Ще одна перевага: зі сміттям не працюють люди.

Тож Калуш має шанс стати одним із міст, де запрацює цей пілотний проект. Умови співпраці можуть бути різними. Якщо є кошти і бажання, то комунальне підприємство може купити мобільний сортувальний комплекс, або цим займатимуться інвестори. Форма такої співпраці може бути різною і паралельно з переробкою фірма може зайнятися й вивезенням сміття. Загалом у Калуші непогані передумови для того, щоб увійти у цей проект: у нас встановлені сучасні євроконтейнери (як відзначив представник міністерства, одні з кращих і дорожчих) та існує погоджена виконкомом схема санітарної очистки міста).

На даному етапі створено робочу групу під керівництвом заступника міського голови Василя Петріва. Ця група має підготувати усі вихідні дані, необхідні для укладання угоди між містом і корпорацією "Укрспецтехнології" (звичайно, якщо міська рада пристане на такий варіант). До речі, за словами керівника КП "Екосервіс" Дмитра Кобилецького, налагодження системи переробки сміття, накопиченого на полігоні, матиме позитивний ефект для міста, насамперед для екології. У запропонованому варіанті, за його словами, є велика перевага: запропонований проект, на відміну від сміттєпереробного заводу, для Калуша є цілком реальним.

Автор: Богдана КАМІНСЬКА, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі