друкувати


Союз меча і рала: Тимошенко мириться з Балогою?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-29 04:33:48
Робити будь-які політичні прогнози в Україні – дуже невдячна праця. Причина цього – надзвичайна ситуативність і непередбачуваність поведінки наших політиків. Вчорашні союзники можуть опинитися по різні сторони барикад, а ті, хто ще недавно вів війну на взаємознищення, сьогодні клянуться один одному у вічній любові і дружбі.

Хоча, з іншого боку, це говорить про те, що незважаючи на перманентні конфлікти, принципових суперечностей в середовищі української політичної еліти немає. Про це свідчать не лише різні спроби організувати коаліцію між силами, які себе позиціонують як непримиренні конкуренти, а також сумісне неголосування за питання скасування пільг для можновладців.

У засобах масової інформації розповсюдилась інформація про те, що Юлія Тимошенко знайшла собі ще одного союзника на час президентської кампанії. При чому союзника абсолютно несподіваного.

Колишній глава Секретаріату Президента Віктор Балога недавно заявив, що він допомагав БЮТ брати участь у переговорах щодо створення широкої коаліції з ПР на особисте прохання Юлії Тимошенко. У свою чергу, прем’єр-міністр теж не так давно акцентувала, що в протистоянні Кабміну і Секретаріату був винен особисто Ющенко, а не Балога.

На початку червня, як відомо з кулуарних джерел, розглядався варіант розподілу посад в уряді між Тимошенко і Балогою - посади рівня заступників міністрів дісталися б однопартійцям екс-глави Секретаріату Президента в обмін на голоси Єдиного центру. Проте ці домовленості залишилося тільки на рівні припущень, оскільки змін у складі уряду так і не відбулося.

Чим може бути цінний Балога для Тимошенко? По-перше, сьогодні Юлії Володимирівні потрібна підтримка у Верховній Раді, де при голосуванні цінний кожен голос. Адже коаліція існує тільки на папері, і для кожного голосування потрібно домовлятися з фракціями і групами депутатів, які не входять в коаліцію.

По-друге, за час керівництва президентською адміністрацією Балога виніс звідти стільки компрометуючої інформації на представників найрізноманітніших політичних сил, що тепер може цією інформацією ділитися з ким завгодно на свій розсуд — посади, що його б пов'язувала, у нього вже немає.

Тому Балога – дуже цінний союзник на виборах для будь-якого рейтингового кандидата. Але особливо цінним це придбання буде саме для Тимошенко. Адже Балога працював відразу з трьома її прямими конкурентами, у тому числі і з Януковичем (ряд переговорів щодо створення "широкої" коаліції між ПР і НУНС, плюс хороші стосунки з Ринатом Ахметовим та Дмитром Фірташем ).

Останнє заслуговує на окрему увагу — за деякими джерелами, Фірташ вже почав шукати виходи на Тимошенко, причому не виключено, що через посередництво Балоги. І Юлія Володимирівна може знову впустити "РосУкрЕнерго" на ринок України — питання полягає лише в сумі відступних або в частці, яка буде контролюватися людьми Тимошенко через "Нафтогаз" (якщо той стане акціонером РУЕ).

Тому, можливо, відразу після виборів нас очікують масштабні зміни на ринку енергоресурсів України.

І нарешті, останнє — Балога практично повністю контролює рідну Закарпатську область. Вона хоч і не найбільша за чисельністю населення, але все ж може дати вирішальні голоси, як у першому, так і в другому турі. Це може кардинально змінити хід виборів – полювання на голоси виборців і адміністративний ресурс почалося вже зараз

Розглянемо, які бонуси може отримати Балога від цього зближення з Тимошенко. По-перше, він явно розраховує або на губернаторський пост в Закарпатті, або на посаду в новому складі Кабінету міністрів.

По-друге, Балога сподівається, що його бізнес ніхто не чіпатиме, якщо Тимошенко виграє вибори. Мало того, він може розраховувати навіть на пільгові умови для свого бізнесу в обмін на політичну і адміністративну підтримку на виборах.

По-третє, залишається невирішеною проблема "Єдиного центру" — без владного ресурсу така партія навряд чи самостійно може пройти в парламент. Тому Балозі потрібна або підтримка від Тимошенко на парламентських виборах, або місця в партійному списку БЮТ (хоча б на початку другої сотні).

У першому випадку він збереже самостійність і навіть отримає "золоту акцію" при формуванні нової коаліції, у другому — майже гарантовано пройде у Верховну Раду і може отримати всі переваги провладного народного депутата.

Одним словом, і Балозі, і Тимошенко є що запропонувати один одному. Чи стане це реальністю, ми побачимо найближчим часом. Адже справжні торги ще не починалися. А там справа може прийняти і зовсім інший поворот — крім БЮТ, є ще й Партія регіонів, чиї контрпропозиції можуть виявитися більш вигідними для Віктора Івановича.

Автор: Максим ПОБОКІН
Джерело: Новинар
Обговорити на форумі