друкувати


Продається замок – не дорого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-29 03:28:23
"Продається замок" – оголошення такого змісту можна знайти повсюди в Чеській Республіці. Фірми з продажу нерухомості, а також сільські чи міські ради пропонують на продаж нерухоме майно – замки, оборонні фортеці, вілли, палаци чи звичайні господарські будівлі.

Замки на продаж – звична справа, навіть громадський канал чеського телебачення у щотижневих програмах рекламує старі замки і вілли. Мета одна: майно має мати господаря, щоб той постарався і зберіг його для нащадків. А про ціну можна домовитись.

В інтернеті лише на сайті однієї празької фірми я знайшла 9 вілл, замків і палаців на продаж. У Радотіні – містечку поблизу Праги – продається замок, 1 тисяча квадратних метрів житлової площі й удвічі більша земельна ділянка – все за півмільйона євро. А в самій Празі, в одному з престижних кварталів можна купити віллу початку 20 століття з великим – понад 2 тисячі квадратних метрів парком. Ціна в перерахунку – 1 мільйон 600 тисяч євро. Вілла історично пов’язана з творчістю відомого чеського художника Альфонса Мухи і є пам’яткою національного значення. Але і вона виставлена на продаж.

Чехія – одна з небагатьох держав Європи, надзвичайно багатих на пам’ятки архітектури оборонного і палацового типу. Лише замків і палаців найвищої категорії, тобто тих, які стоять на реєстрі Національного інституту охорони пам’яток, 104. А є ще сакральна архітектура – костели, дзвіниці, каплички, пам’ятники і меморіальні комплекси, унікальні сецесійні чи конструктивістські вілли. Є пам’ятки, які стоять на обліку в містечках і селах, відповідальність за їхнє збереження несе місцеве керівництво.

Коли бракує коштів на утримання пам’ятки, її виставляють на продаж. У цьому випадку від моменту купівлі відповідальність за збереження пам’ятки переходить на нового власника. Так передбачає закон, пояснила Радіо Свобода працівник Національного інституту охорони пам’яток у Празі.

"Якщо пам’ятка є на продаж і дісталась до приватних рук, тоді власник у разі, якщо пам’ятка вписана до центрального реєстру культурних пам’яток, повинен діяти в рамках чинного Закону про охорону пам’яток культури Чеської Республіки, – каже вона. – Коли новий власник хоче провести на об’єкті якісь будівельні зміни, то ці зміни мають бути заздалегідь узгоджені з Національним інститутом охорони пам’яток як із професійним закладом, або з відповідним будівельним комітетом у залежності від рівня пам’ятки і місця її розташування. Власник пам’ятки має керуватись рекомендаціями і дозволами цих установ".

На думку фахівців, ситуація з утриманням нерухомих пам’яток у Чехії на загал добра. Є десятки, якщо не сотні прикладів, як невеликі палаци чи напіврозвалені господарські двори перетворились у затишні готелі, ресторани чи туристичні центри. Нові господарі вдихнули в них друге життя. Є й приклади, коли нові власники з планами на перебудову не впорались і замок чи вілла перепродаються.

Згідно з чинним законодавством у Чехії придбати нерухоме майно можуть й іноземці – громадяни Європейського Союзу або іноземці, котрі є власниками зареєстрованих у Чехії фірм. За статистикою найважче продаються пам’ятки найвищої категорії, тобто пам’ятки державного значення. Ïх охорона і збереження вимагає великих коштів, найдешевше коштують пам’ятки, які стоять на обліку в сільських радах Чехії, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі