друкувати


Польща сьогодні: Коломийщина знайомиться зблизька

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 05:00:43
З 5 до 18 липня делегація Коломийської районної Ради перебувала на навчанні у Вармінсько-Мазурському воєводстві осередку сільськогосподарського дорадництва в Ольштині, що знаходиться в північно-східному регіоні республіки Польща, - розповідає учасник поїздки, депутат районної ради Ярослав Бакай, голова депутатської фракції "Наша Україна".

В склад делегації входили голови сільських рад району, районні депутати та підприємці. Поїздка була результатом тендера організований Міністерством закордонних справ Польщі, яке і фінансувало його.

Організатором і автором бізнес плану був голова Коломийської районної Ради Д.Неміш.

Темою цього проекту було: "Обмін досвідом в рамках реформ територіального самоврядування в Польщі і на Україні з детальним поглядом розвитку інституцій, які відповідають за сільське господарство та сільські території".

Вармінсько-Мазурське воєводство це бувші до 1944 р. землі Німеччини (Східної Прусії), це край прекрасної природи з тисячами озер. Головними напрямками розвитку воєводства є рільництво, тваринництво та туризм.

На території понад 24 тис. кв. км проживає 1 млн 463 тис. мешканців. Воєводство має 21 повіт, з них 2 повіти міські та 19 сільських в яких нараховується 116 гмін. Найменша гміна нараховує 5 тис. населення, а найбільша кілька десятків тисяч.

Треба відмітити, що програма була дуже об’ємною і насиченою різноманітними заходами. Як правило, о 7.00 сніданок в готелі, а о 8.00 починалися лекції до обіду 14.00. Після обіду о 15.00 кожного дня поїздки по гмінах: зустрічі з війтами, радниками(депутатами), фермерами, а теж на підприємства молочної, м’ясопереробної промисловості. Поверталися в готель о 19-20 годині. Найголовніше, як відмічали члени делегації, що реформи, які були здійснені в Польщі по самоврядуванні і в рільництві ми побачили на яву. на ощуп, а не по слухах. Будучи в євроспільноті з травня 2004 року тут сталися колосальні зміни, навіть самі поляки не вірили, що таке можливе.

Поляки не відчувають такої кризи як ми. Підприємства працюють, всюди можна бачити техніку, що будує євродороги. Їдучи маленькими селами можна помітити, що там кращі дороги, ніж в Коломиї в центрі. Технологічне обладнання на підприємствах найсучасніше, все автоматизовано і що дуже важливо надзвичайно велику увагу приділяють екології продукції починаючи з поля аж до кінцевого продукту. Торкаючись теми рільництва, треба відмітити, що Євросоюз надає велику допомогу фермерам, зокрема за кожний гектар землі доплачує щорічно по 160 євро, а за окремі види продукції ще 10-15% надбавки. Кожний фермер забезпечений в достатній кількості найновішою технікою. В Польщі для фермерів найбільша проблема - це збут продукції.

Окремою темою є енергоносії. Я не зупинятимусь на неї, тільки скажу, що в сільській місцевості мешканці майже не користуються газом для опалення помешкань. Переважно це тверде паливо, зокрема дерево, вугілля-горошок, пелети, брикети соломи і інше.

Особливістю Вармінсько-Мазурського воєводства є те, що тут мешкає чи не найбільше польських українців примусово переселених в 1946-1947р.р. проведеної акцією "Вісла" із східних теренів Польщі, а також поляків з Литви та Білорусії. Найбільшими нацменшинами у воєводстві є українська та німецька.

Українська громада в Ольштині має велику греко-католицьку церкву, діє відділок ОУП (об’єднання українців Польщі), яким керує С.Мігус, до речі наш перекладач, у воєводстві мається кілька шкіл з українською мовою навчання, ліцей, а також в Ольштинському університеті кафедра словяністики, де вчаться студенти – українці. Ще один штрих, що з цього воєводства єдиний депутат українець у польському сеймі Мирон Сич.

Знають тут і Коломию. Недавно в одній із шкіл відбувся Міжнародний фестиваль "Коломия-2009".

Не можна не згадати, що в цьому краї працював і помер всесвітньо відомий астролог М.Копернік, недалеко Ольштина знаходиться Грюнвальд, де відбулася в 1410р. (через рік відзначатимуть 600-річчя) одна з найбільших у світі битв, квартира Гітлера в якій був здійснений невдалий замах на нього, а теж польова квартира командира СС Гіммлера і багато інших пам’ятників.

На останку хочу добавити, що всім учасникам були вручені свідоцтва про закінчення курсів, флешки з матеріалами лекцій та диски про наше перебування в Ольштині. До речі багато наших поїздок знімала Ольштинська телерадіокомпанія та висвітлювалися в пресі. Атмосфера була дружелюбною, де б ми не знаходилися і взагалі ставлення поляків до нас було теплим і дуже таким близьким неначе ми були дуже давно знайомими.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі