друкувати


Віктор Познік: У нас спільна біда – Чорнобиль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 04:48:55
Активно діє у Коломиї міська громадська організація "Союз Чорнобиль України", яку очолює Віктор Познік. Тут завжди вислухають і допоможуть, а оце започаткували акцію, яка знайшла несподіване продовження далеко за межами Коломиї.

- До Всесвітнього дня захисту дітей ми організували виставку дитячих робіт "Чорнобиль очима дітей", - каже Віктор Іванович. – Це були роботи не тільки коломийських дітей, але і їхніх ровесників із Донецька, Луганщини, Дніпропетровська і Києва, доставлені до нашого міста членами "Союзу Чорнобиль України". – Саме тоді прийшла ідея зробити цю виставку пересувною, щоб не лише коломияни побачили дитяче сприйняття та осмислення Чорнобильського лиха, а й люди з усіх регіонів України. Бо не хочеться, щоби політичні чвари ділили нас на лівобережних і правобережних. Ми всі – українці, і всі маємо спільну біду – Чорнобиль… До речі, наші, коломийські діти підготували більше 60 робіт – малюнків, писанок, вишиванок, виробів народної творчості. Отож, пересувна виставка нещодавно прибула в Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення, який розміщується у передмісті Києва, на межі між столицею і курортним селищем Пуща-Водиця. Тут цілий рік оздоровлюють дітей, батьки яких постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, і тих, хто нині проживає на так званих радіаційно-забруднених територіях. Дуже позитивно сприйняв нашу ініціативу головний лікар оздоровчого комплексу Вадим Боженко. Адже тематика виставки близька і зрозуміла усім пацієнтам, бо вони з тих родин, де слово Чорнобиль має особливий зміст. Підтримала ідею і одна з організаторів виставки, голова комітету "Діти Чорнобиля" Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль Україна" Світлана Процик. У своєму виступі на відкритті виставки вона зауважила, що діти у своїх творах дуже реалістично передали бачення страшної чорнобильської проблеми, бо вони самі – з постраждалих родин, у кожної з яких є "свій" Чорнобиль. Цю тему боляче переживають і їхні рідні, і вони самі, тому виставлені роботи є просто унікальними.

Передбачається, що у вересні виставка з-під Києва рушить до Луганська, де проходитиме фестиваль чорнобильської пісні. Опісля її дорога проляже до Дніпропетровська, де відбудеться ще один фестиваль – "Чорнобильські мотиви". Поволі виставку зможуть побачити (а може й поповнити) мешканці усіх регіонів України. Після презентаційного турне Україною виставка дитячих робіт повернеться до Києва, на постійне місце перебування.

Після відкриття виставки в Українському спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення було вирішено також відкрити тут капличку, - теж з ініціативи коломийської спілки чорнобильців. З міста над Прутом сюди привезли усе необхідне для облаштування святого місця: вишиті рушники, ікони, підсвічники, свічки та ін. Весь реманент збирали і купували за власні кошти коломийські чорнобильці. До речі, в Коломиї капличку "Чорнобильський Спас" збудували ще 2002 року. Тож тепер подібну, у приміщенні київського диспансеру, хочуть незабаром відкрити. Освячення і відкриття каплички планується на 14 жовтня цього року. Вона буде таким собі мініатюрним храмом, де провадитимуть службу і заняття з дітьми у недільній школі. Приємно, що ініціатива коломийських чорнобильців знайшла щиру підтримку і широке втілення.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі