друкувати


Нові-старі кооперативи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 12:00:07
Ніхто не заперечить, що ринкові відносини в нашій державі здебільшого носять стихійний характер. Ціноутворення не прогнозовані. Така невизначеність особливо б’є по селах-виробниках с/г продукції. Де продати те ж молоко, зерно? Свої послуги іноді пропонують сумнівні посередники, з якими завжди ризиковано мати справу: сьогодні вони є, а завтра їх — як вітром здуло, або збанкрутували.

Аби якось унормувати ринок, держава розробила цільову програму створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Кооперативи, як неприбуткові організації, зможуть займатися найрізноманітнішою діяльністю. Держава пообіцяла на 90 відсотків забезпечити їх технікою.

Про формування таких кооперативів вів мову на семінарі для сільських та селищних голів району генеральний директор обласної сільськогосподарської дорадчої служби Василь Довбня.

Щоби максимально полегшити селянам збут їхньої продукції, в Івано-Франківську планується створення великого єдиного оптового ринку.

Для реєстрації кооперативів необхідно не менше трьох осіб. У процес створення кооперативу і його діяльність держава втручатися не має права; така обумовленість звільнить організацію від бюрократичних перешкод і зайвих формальностей.

Як було сказано, кооперативи у селах і селищах займатимуться різною формою діяльності, пов’язаною з сільським господарством, виготовленням і збутом продукції.

Час покаже, чи ця ініціатива згори втілиться у життя. Хотілося б, адже в багатьох сусідніх державах подібні кооперативи успішно працюють і є від них велика віддача. Такого типу кооперативи функціонували на наших землях до 1939 року. Нове, як відомо, — це забуте старе.

Автор: К.СМИК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі